Teoria jocurilor

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cifra din stanga corespunde castigului jucatorului A, iar cea din dreapta castigului jucatorului B. Astfel, daca A scrie X el va obtine 2 daca B scrie tot X si 0 daca B scrie Y. Aceasta matrice descrie complet jocul, in sensul ca arata numarul de jucatori, strategiile pe care acestia le au la dispozitie, ca si castigurile corespunzatoare diferitelor tipuri de strategii. Matricea castigurilor se ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria jocurilor

Cifra din stanga corespunde castigului jucatorului A, iar cea din dreapta castigului jucatorului B. Astfel, daca A scrie X el va obtine 2 daca B scrie tot X si 0 daca B scrie Y. Aceasta matrice descrie complet jocul, in sensul ca arata numarul de jucatori, strategiile pe care acestia le au la dispozitie, ca si castigurile corespunzatoare diferitelor tipuri de strategii. Matricea castigurilor se mai numeste si forma strategica a jocului, intrucat descrie relatia dintre combinatiile de strategii posibile si castigurile aferente.

In acest joc, daca A scrie X, el poate castiga 2 sau nimic, pe cand daca scrie Y poate castiga 3 sau 1. Daca este iubitor de risc, el poate castiga mai mult cu strategia Y decat cu X. Daca este adversar la risc, el pierde mai putin cu strategia Y decat cu X. Indiferent de profilul sau psihologic, el va alege Y. Acelasi rationament il putem face si pentru B. In consecinta, atat A, cat si B vor scrie Y, aceasta fiind solutia jocului, in ipoteza ca jucatorii sunt rationali. Spunem ca Y este strategie dominanta, iar X este strategie strict dominata.

In general, vom spune ca o strategie este strict dominanta daca permite obtinerea unor castiguri superioare oricaror altor strategii, indiferent de strategiile alese de celalalt jucator. In cazul in care castigurile sunt mai mari sau egale, strategia este dominanta.
Solutia jocului (Y,Y) nu este insa optima in sensul lui Pareto deoarece daca ambii jucatori ar scrie X castigul ar fi mai mare. Solutia (X,X) nu este insa un echilibru stabil, intrucat fiecare jucator stie ca-si poate mari castigul daca joaca Y.Pentru jucatorul A, strategia X este strict dominata de Y.

Dar Y nu mai este dominanta, pentru ca daca B joaca X, A poate sa obtina un castig mai mare cu W (4). Dar B nu va juca niciodata X, pentru ca, pentru el X ramane o strategie strict dominata (poate obtine 2 sau 0, pe cand cu Y poate obtine 3 sau 1). Prin urmare putem elimina coloana din dreapta a matricei. Prin urmare A stie ca B va juca Y si va alege si ea tot Y, aceasta fiind solutia jocului. Sa observa ca acest joc se bazeaza pe o informare completa a jucatorilor. Acestia cunosc castigurile lor, castigurile celorlalti jucatori, ceea ce ceilalti jucatori cunosc si modul in care acestia gandesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.