Teoria istoriei de viata

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Capitolele anterioare au aratat ca exista importante diferente rasiale in ceea ce priveste marimea creierului, nivelurile hormonilor, chiar si in dezvoltarea oaselor si a dintilor, la fel ca si in comportamentul sexual, agresiune si crima. Tiparul in trei directii prin care rasele difera intre ele -; orientalii pe de o parte, negrii pe de alta parte iar albii la mijlor -; este adevarat in intreaga[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria istoriei de viata

Capitolele anterioare au aratat ca exista importante diferente rasiale in ceea ce priveste marimea creierului, nivelurile hormonilor, chiar si in dezvoltarea oaselor si a dintilor, la fel ca si in comportamentul sexual, agresiune si crima. Tiparul in trei directii prin care rasele difera intre ele -; orientalii pe de o parte, negrii pe de alta parte iar albii la mijlor -; este adevarat in intreaga lume. O privire asupra istoriei ne arata ca diferentele rasiale pe care le observam astazi au fost observate si in trecut.

De ce difera rasele? Bineinteles, saracia, hrana si factorii culturali sunt importanti. Dar la fel sunt si genele. Teoria culturii, singura, cu poate explica toate faptele.
Teoria r-K a istoriei de viata (r-K Life History Theory)
Biologul E.O. Wilson de la Universitatea Harvard a fost primul care a folosit termenul de
"teoria r-K viata-istorie" (r-K Life-History Theory). El l-a folosit pentru a explica schimbarile de populatie la plante si animale. Eu am explicat-o la rasele umane.

O istorie de viata (life-history) este un grup genetic organizat de trasaturi care au evoluat impreuna pentru a face fata incercarilor vietii -; supravietuirea, cresterea si reproducerea. Pentru scopurile noastre r este un termen in ecuatia lui Wilson care inseamna rata naturala a reproducerii (numarul de urmasi). Simbolul K inseamna gradul de ingrijire pe care parintii o dau urmasilor pentru a supravietui. Plantele si animalele au strategii diferite de viata. Unele sunt mai mult r si altele sunt, in mod relativ, mai mult K.

Cei care aplica strategiile r si K difera prin numarul de ovule pe care le produc. Cei care aplica strategia r sunt ca niste mitraliori. Ei trag atat de multe focuri incat macar unul isi va atinge tinta. Cei care aplica strategia r produc multe ovule si sperma, se imperecheaza si nasc foarte des. Cei care aplica strategia K, pe de alta parte, sunt ca tragatorii de elita. Ei consuma timp si efort pentru cateva focuri trase cu grija si bine plasate. Acestia ofera urmasilor lor foarte multa grija. Ei muncesc impreuna pentru a avea hrana si adapost, isi ajuta rudele si au sisteme sociale complexe. De aceea, cei care aplica strategia K au nevoie de un sistem nervos mai complex si un creier mai mare, dar produc mai putine ovule si sperma.

Legea de baza a evolutiei leaga strategia de reproducere de inteligenta si dezvoltarea creierului. Cu cat creierul unui animal este mai putin complex, cu atat mai mare este randamentul sau reproductiv.
Cu cat creierul animalului este mai mare cu atat mai mult timp ii ia sa atinga maturitatea sexuala si are mai putini urmasi (Plansa 10). De exemplu, stridiile au un sistem nervos atat de simplu incat le lipseste un creier propriu-zis. Pentru a compensa aceasta, ele produc 500 milioane de oua pe an. In contrast, cimpanzeii au creiere mai mari dar dau nastere unui singur pui odata la 4 ani,
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.