Teoria imigrationista

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Liceu

     Precursorii acestei teorii Sulzer, Macai, Endel si Engel înca din evul mediu mijlociu au elaborat concepte conform carora poporul si limba româna s-ar fi format la sud de Dunare, iar spatiul nord-dunarean era un "terra deserta", care mai târziu a fost ocupat de daci. Adevarul istiric consta în faptul ca la sud de Dunare cât sI la nord exista populatia daco-romana ce vorbea o latina vulgara. Î[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria imigrationista

     Precursorii acestei teorii Sulzer, Macai, Endel si Engel înca din evul mediu mijlociu au elaborat concepte conform carora poporul si limba româna s-ar fi format la sud de Dunare, iar spatiul nord-dunarean era un "terra deserta", care mai târziu a fost ocupat de daci. Adevarul istiric consta în faptul ca la sud de Dunare cât sI la nord exista populatia daco-romana ce vorbea o latina vulgara. În secolul al VI-lea au navalit în valuri puternice slavii. La nord de Dunare poporul stramosesc a asimilat în totalitate elementele slave. La sud de Dunare stra-românii au fost asimilati de slavi însa au ramas câteva insule latine care exista si astazi: istro-românii, megleno-românii, macedo-românii si aromânii. Spatiul nord-dunarea a fost parasit de romani în 271 cu armata si administratia dar imperiul a fost în permanenta în legatura cu vechea Dacie.

      Teoria imigrationista elaborata de Robert Roesler la sfârsitul secolului al XIX-lea a preluat unele elemente ale lui Sulzer sI Engel pe care i-a combatut la vremea aceea Miron Costin care considera operele acestora "basme" si pe autorii lor "basmuitori".

      Roesler a elaborat câteva argumente stiintifice falsificând adevarul istoric:

     1. dacii au fost total distrusi în cele doua razboaie daco-romane

     2. românii s-au format la sud de Dunare sI apoi au imigrat la nord, dovada asemanarile a câtorva cuvinte din limba româna si albaneza

     3. parasirea Daciei în totalitate, aceasta ramânând pustie

     4. lipsa izvoarelor istorice care sa ateste informatii despre români

     5. imposibilitatea romanizarii Daciei în 165 de ani.     Combaterea acestor argumente:

     1. Columna lui Traian este cea mai importanta dovada arheologica ce si astazi sta mareata în forumul lui Traian de la Roma. Apolodor din Damasc , a sculptat si construit aceasta columna în cel putin 4-5 ani. Scenele de pe Columna reprezinta dacii care cereau îndurare , apoi dacii împreuna cu romanii lucrând la construirea oraselor, drumurilor, termelor, apeductelor si chiar podurilor. Daca ar fi fost distusi si exterminati, de unde si-a luat Apolodor modele extraordinar de bine redate exact cum era configuratia fizica si îmbracamintea geto-dacilor. Dupa anul 200, în armata romana exista o unitate militara "Equitata dacorum" numai din militari daci însarcinata cu apararea granitelor de nord ale imperiului, Alte descoperiri arheologice atesta existenta unei vieti rurale intense cu obsti satesti si teritoriale. Aceasta organizare era specifica numai dacilor si ei locuiau la sate.

     2. Chiar adeptii imigrationisti sustin ca unele provincii ale imperiului au fost romanizate în mai putin de 100 de ani, dar când e vorba de Dacia nu ajung 165 de ani. Romanizarea Daciei a durat mai mult de 165 de ani deoarece :

     a) preromanizarea (relatiile dintre Burebista si Pompei; inscriptia descoperita la Sarmisegetuza în scriere latina ; primul razboi daco roman 101-102 si semiocupatia romana în Dacia 102-105;

     b) romanizarea propriu-zisa 106-275 perioada în care Dacia a fost complet ocupata de romani si declarata provincie imperiala cu o viata urbana deosebit de înfloritoare aidoma Romei , dovada orasele construite în colaborare cu dacii si ridicarea lor la rangul de municipii ;

     c) post-romanizarea 275-secolul V , dovada religia crestina care "s-a prins" mai mult decât în toate provinciile romane s termenul de biserica din limba româna care vine de la "basilica" din limba romana .

     3. Cuvintele comune în limba româna sI albaneza sunt din fondul tracic , deoarece neamul tracilor s-a întins pâna la Adriatica. Structurile gramaticale ale celor doua limbi sunt total diferite, cea româna mostenind structura identica a limbii latine, fondul principal de cuvinte este total diferit, nu sunt nici macar dialecte una la cealalta.

     4. Datorita atacurilor populatiilor migratoare cât si al rascoalelor din interior si mai ales fraternizarea daco-romanilor cu dacii liberi (carpi, costoboci) din zona moldo-maramuresana, criza economico-financiara a Romei, l-au determinat pe împaratul Aurelian sa-si retraga armata si administratia la sud de Dunare având granita pe fluviu mai usor de aparat oferind siguranta romanilor militari. În nici un eveniment din istoria universala nu s-a întâmplat ca asupritii sa-si urmeze asupritorii. Dovada o constituie decaderea urbana a oraselor si înflorirea vietii rurale. Pietrele funerale de la Cluj Napoca ce erau pagâne au fost crestinate cu semnul crucii în secolul al IV-lea. Opaitul paleocrestin descoperit la Biertam si podurile construite peste Dunare de Constantin cel Mare (306-337) constituie dovezi ale continuitatii vietii în Dacia, iar izvoarele bizantine din secolul al V-lea amintesc de o limba diferita straromâneasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.