Teoria comunicarii - analiza tranzactionala

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Analiza Tranzactionalain dezvoltarea personala. Dezvoltam ca indivizi implicandu-ne in grupurilesisistemele sociale in care invatam despre noi inrelatia cu ceilalti.Acest proces incepe de la o varstafragedain familie si se extinde la grupurile in care intram de-a lungul intregiivieti. Pentru a ne putea adapta, jucam diferite roluri care se potrivesc vietii noastre sociale si profesionale. In acest[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria comunicarii - analiza tranzactionala

Analiza Tranzactionalain dezvoltarea personala. Dezvoltam ca indivizi implicandu-ne in grupurilesisistemele sociale in care invatam despre noi inrelatia cu ceilalti.Acest proces incepe de la o varstafragedain familie si se extinde la grupurile in care intram de-a lungul intregiivieti. Pentru a ne putea adapta, jucam diferite roluri care se potrivesc vietii noastre sociale si profesionale. In acest fel invatamsa ne atingem scopurile sisa ne intelegem cu oamenii din mediul in care activam.

Tendintanoastra este aceea de a deveni fideli rolurilor sisabloanelor de comportament pe care le-am invatat de timpuriu si de a ne ghida dupa tipurile de relatii interumane pe care le-am "verificat" deja. Cu toate acestea, insituatii noi este mult mai eficient sa ne mobilizam resursele interioare pentru a ne adapta comportamentul. Pentru a reusi acest lucru trebuie sarenuntam la rolurile si atitudinile pe care le folosim de obicei. Cu cat vom fi mai capabili sa ne validam propriul potential de schimbare sisa ne asumam roluri clare si adecvate, cu atat vom dispune de mai multa energie pentru a face fatasituatiilor noi care apar in viata de zi cu zi, intelegandu-ne pe noi insineinrelatie cu ceilalti.

Aceasta libertate de exprimare si comportament la care tindem poate fi atinsa prin intermediul Analizei Tranzactionale. STARILE EULUI
Eric Berne a definit o stare a eului ca si "un model constant de sentimente siexperiente direct relationat cu un model corespunzator de comportament". Avem 3 stari ale Eului care corespund cu modele constante, separate si distincte de sentimente si comportamente. Aceste 3 stari se numesc: starea Parinte a eului, starea Adult a eului si starea Copil a eului.

Pentru a le distinge de parinti, adulti sau copii reali, starile Eului sunt folosite in literatura AT cu prima literamajuscula. O diagrama simplificata a starilor eului esteprezentata mai jos. Starea Parinte a eului este o colectie de comportamente, gandurisi sentimente pe care le-am preluat de la "cei care au avut grija de noi". Expresia de "cei care au avut grija de noi" este folosita pentru a arata ca Parintele este preluat nu doar de la parinti ci poate include si atitudinile fratilor si surorilor mai mari, bunicilor, profesorilor etc.

Starea Adult a eului este un set de comportamente, ganduri si sentimente care sunt reactii directe la "aici" si "acum". Termenul Adult nu se refera la varsta matura.Si copii mici au starea Adult a eului.Starea Copil a eului este o colectie de comportamente, gandurisi sentimente, "inregistrari" ale experientelor din copilariesi ale modului in care am raspuns la aceste experiente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.