Teoria cantitativa a inflatiei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Aceasta relatie are insa anumite limite. In realitate din aceasta identitate nu pot fi trase concluzii suplimentare. Cum fiecarei cumparari ii revine o vanzare, valoarea totala a vanzarilor (volumul tranzactiilor inmultit cu pretul mediu) trebuie, in mod necesar, sa fie egala cu valoarea totala a achizitiilor. Aceasta din urma, trebuie, la randul ei, sa fie egala cu oferta existenta de bani inmul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria cantitativa a inflatiei

Aceasta relatie are insa anumite limite. In realitate din aceasta identitate nu pot fi trase concluzii suplimentare. Cum fiecarei cumparari ii revine o vanzare, valoarea totala a vanzarilor (volumul tranzactiilor inmultit cu pretul mediu) trebuie, in mod necesar, sa fie egala cu valoarea totala a achizitiilor. Aceasta din urma, trebuie, la randul ei, sa fie egala cu oferta existenta de bani inmultita cu frecventa medie cu care banii circula intre diferitii detinatori.

Totusi, se poate presupune in continuare, asa cum face si, Fisher, ca viteza de circulatie a banilor este determinata de evolutiile institutionale (deciziile luate de organismele abilitate) din sectorul monetar si ca ea ramane constanta pe termen scurt. In locul volumului tranzactiilor , in aceasta ultima ecuatie apare produsul national net "real", . Temeiul acestei inlocuiri constituie presupunerea ca PNN este direct proportional cu volumul real al tranzactiilor. In aceasta relatie, viteza de circulatie a venitului inlocuieste viteza tranzactiilor V din penultima ecuatie.

Ecuatia Scolii de la Cambridge. Spre deosebire de ecuatia lui Fisher, ecuatia specialistilor de la Cambridge utilizeaza o abordare la nivel microeconomic. A.Marshall [2] si A.C.Pigou au adus in discutie urmatoarea problema: "Ce determina cantitatea de bani pe care un agent economic ar dori sa o detina atunci cand are nevoie de lichiditati pentru incheierea unei tranzactii?"

Pentru ca banii se afla in concurenta cu alte tipuri de plasamente , impartirea averii in bani si alte active financiare este optima numai daca utilitatea marginala a ultimei unitati a cererii de bani este egala cu utilitatea marginala a unei investitii intr-un activ alternativ. Pigou este cel care a simplificat si mai mult acesta abordare, presupunand ca agentul economic nu-si va modifica relatia existenta intre averea sa si volumul tranzactiilor, pe termen scurt. Astfel, cererea de bani a indivizilor poate fi globala intr-o cerere macroeconomica de bani, care este direct proportionala cu nivelul mondial al venitului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.