Teoria Constitutiei

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

- Din punct de vedere etimologic, cuvantul constitutie provine din substantivul latin constitutio, care inseamna dispozitie, ordin. In sistemul de drept roman, constiAZtutia (constitutiones principum) insemna edictul semnat de imparat care cuprindea decizii cu un caracter general privind diferite domenii de activitate si a carui forta juridica era supeAZrioaAZra celorlalte acte juridice adoptate d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria Constitutiei

- Din punct de vedere etimologic, cuvantul constitutie provine din substantivul latin constitutio, care inseamna dispozitie, ordin. In sistemul de drept roman, constiAZtutia (constitutiones principum) insemna edictul semnat de imparat care cuprindea decizii cu un caracter general privind diferite domenii de activitate si a carui forta juridica era supeAZrioaAZra celorlalte acte juridice adoptate de autoritatile publice ale imperiului.

- Unele state feudale au inscris in documente anumite reguli fundamentale privind raporturile intre guvernanti si guvernati care urmau sa prevaleze, cu vaAZloare de principiu de conduita politica si juridica, fata de cutumele existente, preAZcum si fata de comportamentul monarhilor ulterior semnarii acestora. Ne referim in acest sens la Magna Charta engleza din 1215, la Bula de Aur emisa de regele maghiar Andrei al II-lea in 1222, Bill of Rights din 1629 s.a.
- In Evul Mediu prin Charte sau Bule monarhii recunosc privilegii pentru nobili si sunt siliti de acestia sa-si limiteze puterea in favoarea lor, reuniti in Adunari de stari.

- In general, constitutia scrisa se prezinta sub forma unui document politico-juridic, avand mai multe sau mai putine articole si care este adoptat direct de popor sau de reprezentantii acestuia, potrivit unei proceduri speciale si solemne.
- Caracterul normativ al dispozitiilor constiAZtuAZtionale reprezinta o alta conditie de fond a constitutiei. Caracterul normativ al dispozitiilor constitutionale decurge, indeosebi, din neAZceAZsitatea de a conferi consistenta si caracter general-obligatoriu normelor poliAZtice, precum si de a asigura respectarea acestora sub sanctiunea legii.

- Din punct de vedere al formei sale, constitutia este o lege prin care se stabilesc intre altele, principiile generale de guvernare, ca si principiile generale ale legislatiei, cu alte cuvinte, ale reglementarii juridice a raporturilor sociale.
- Al doilea element formal consta in suprematia constitutiei. Intr-adevar, constiAZtutia este o lege suprema din punct de vedere juridic in raport cu toate celelalte acte normative.

- Experienta constitutionala a statelor lumii permite constatarea ca Legea Suprema a oricarui stat - constitutia - este un act politico-juridic fundamental, inspirat de o anumita filozofie politica si sociala si adoptat de natiune sau in numele ei, pentru a stabili forma de stat, modul de organizare si de functionare ale puterilor statului si raAZporAZturile intre acestea, principiile generale ale ordinii juridice a societatii, precum si drepturile si indatoririle cetatenilor, act care este adoptat si modificat potrivit unei proceduri speciale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.