Teologie morala

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Virtutile teologice reprezinta fundamentul vietii morale crestine, dupa cum a spus Sfantul Apostol Pavel: "Si acum raman acestea trei credinta, nadejdea si dragostea, iar mai mare dintre acestea este dragostea" (I Cor. 13, 13). Necunoscute in lumea antica si nici intr-o religie pagana, ele reprezinta pentru sufletul crestinului ceea ce este mai de pret pe acest pamant, calea lor fiind unicul drum [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teologie morala

Virtutile teologice reprezinta fundamentul vietii morale crestine, dupa cum a spus Sfantul Apostol Pavel: "Si acum raman acestea trei credinta, nadejdea si dragostea, iar mai mare dintre acestea este dragostea" (I Cor. 13, 13). Necunoscute in lumea antica si nici intr-o religie pagana, ele reprezinta pentru sufletul crestinului ceea ce este mai de pret pe acest pamant, calea lor fiind unicul drum ce-l duce pe om la desavarsire si comuniunea cu Hristos. De cate ori savarsea o minune, Mantuitorul ii intreba pe cei asupra carora o savarsea, sau pe cel care aducea vreun bolnav sau vreun demonizat la El: "crezi tu ca pot sa fac Eu aceasta".

Asa i-a zis tatalui unui copil demonizat, care i-a cerut sa-i vindece fiul: "De poti crede, toate, sunt cu putinta celui ce crede" (Mc. 9, 23), asa l-a indemnat pe Iair, mai marele sinagogii din Capernaum: "Nu te teme, crede numai si se va izbavi (fiica ta)" (Lc. 8, 50), asa i-a iertat pacatele femeii cu scurgerea de sange de doisprezece ani, dupa ce a vindecat-o: "Indrazneste fiica, credinta ta te-a mantuit" (Lc. 8, 48), asa i-a zis unuia dintre cei zece leprosi care s-a intors sa-i multumeasca pentru ca l-a vindecat: "Scoala-te si du-te, credinta ta te-a mantuit" (Lc. 17, 19), asa l-a intrebat pe orbul din nastere dupa ce l-a vindecat: "Crezi tu in Fiul lui Dumnezeu" (Ioan 9, 35).

De asemenea, Mantuitorul il vindeca pe slabanogul din Capernaum pentru credinta celor care l-au adus: "si vazand credinta lor, a zis slabanogului: Indrazneste fiule, iertate iti sunt pacatele tale" (Mt. 9, 2) si le-a aratat apoi ucenicilor si credinta celor de alt neam, zicand despre sutasul din Capernaum: "Nici in Israel n-am gasit atata credinta" (Mt. 8, 10) sau despre femeia cananeanca: "o, femeie, mare este credinta ta, fie dupa cum voiesti" (Mt. 15, 28). Fara credinta, Mantuitorul nu savarsea nici o minune. In patria sa, Nazaret, n-a facut "multe minuni din cauza necredintei lor" (Mt. 13, 58).

Exemplele ar putea continua, dar sunt suficiente pentru a ne da seama de importanta pe care Iisus o acorda credintei. De altfel, intreaga sa opera se bazeaza pe credinta. El cere credinta tuturor celor ce ii vor urma: "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui, iar cel ce nu va crede se va osandi" (Mc. 16,16). Pentru intreaga istorie a crestinismului, credinta constituie un factor fundamental: credinta in Dumnezeu, in trimiterea in lume a Fiului Sau, credinta in Persoana si activitatea Lui, credinta in inviere, in puterea Lui de a ne mantui, etc.

Nu mai putin importanta este nadejdea, despre care Sfantul Apostol Pavel spune: "caci prin nadejde ne-am mantuit" (Rom. 8,24), sau iubirea, care constituie principiul de viata al crestinului. Sa iubesti tot ce exista, afara de pacat, sa-i iubesti pe toti oamenii, pana si pe vrasmasii tai, este indemnul fundamental al crestinului. Numai o interpretare eronata ar putea acuza crestinismul de lipsa de iubire.
De ce sunt atat de importante virtutile teologice pentru viata crestina si de unde intaietatea lor intre celelalte virtuti? De ce are omul atat de mare nevoie de ele?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.