Teologia lutherana

5x puncte

categorie: Religie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Poate ca Luther este un pic din fiecare, in orice caz o personalitate complexa si puternica. Este de fapt produsul societatii in care a crescut, a gandirii vremii si al modului lui de formare.
Martin Luther se formeaza la universitatea din Erfurd, unde predomina o gandire scolastica. Isi incepe studiile universitare cu o programa arida ce includea ceea ce se numea atunci trivium, compus di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teologia lutherana

Poate ca Luther este un pic din fiecare, in orice caz o personalitate complexa si puternica. Este de fapt produsul societatii in care a crescut, a gandirii vremii si al modului lui de formare.
Martin Luther se formeaza la universitatea din Erfurd, unde predomina o gandire scolastica. Isi incepe studiile universitare cu o programa arida ce includea ceea ce se numea atunci trivium, compus din: dialectica, retorica, gramatica si qvadrium: geometrie, astronomie, muzica si aritmetica. Dupa ce s-a cufundat in studiile sale in filozofia scolastica, lui Luther a inceput sa ii displaca scolasticismul.

Totusi, in unele privinte Luther a ramas pentru intreaga sa viata tributar acestuia, argumentand ca este imposibil sa explici tainele credintei prin ratiune. In acelasi timp are o pasiune pentru studiul limbilor greaca si ebraica, lectura scrierilor Sf. Atanasie, Sf.Augustin, Sf. Pavel si Erasm. Aceste scrieri i-au format si o gandire umanista, un alt current al vremii, opus scolasticii.
Luther se dovedeste a fi un student constiincios, inteligent si zelos. Se face remarcat in special datorita spiritului sau polemic. Cei cu care se insotea l-au poreclit "Filozoful", recunoscandu-i agerimea in dispute sau dezbateri publice, aceasta ajutandu-l, ulterior, sa-si sustina punctele sale de vedere cu inversunare.

Devine magistru al artelor libere, apoi la insistentele tatalui isi continua studiile la Drept, pe care le intrerupe pentru a intra in manastire. Aceasta nu era neaparat vocatia lui, ci o intamplare il face sa ii promita Sfintei Ana ca daca il scapa de la moarte se va calugari. Asadar intra in manastirea Neagra a augustinilor din Erfurt. Timp de 15 ani practica o asceza severa in manastire. Ducea o viata extrem de riguroasa, incercand sa-si supuna trupul prin posturi, vegheri si chiar flagelari. Pentru a dobandi curatia inimii, care sa-l faca placut inaintea lui Dumnezeu, el nu se dadea inapoi de la nici un sacrificiu. In una din scrierile sale nota: "Intra-devar, am fost un calugar evlavios si am urmat regulile ordinului meu calugaresc cu mai multa severitate decat sunt in stare sa ma exprim."

Dar in ciuda acestor sacrificii sufletul sau impovarat n-a simtit nici o usurare, ba dimpotriva, a ajuns pana la pragul deznadejdii:"sunt osandit, blestemat de Dumnezeu!" Gandul acesta il chinuia mereu. "Chinurile groazei erau atat de mari, ca daca ar fi tinut putin mai mult, sufletul mi-ar fi fost spulberat si oasele mi-ar fi fost prefacute in cenusa. Am petrecut sute de nopti lac de sudoare rece" isi aminteste Luther. Toate incercarile lui de a-l multumi pe Dumnezeu il lasasera cu o constiinta deznadajduita: "nu-l iubeam, ci, de fapt il uram pe Acel Dumnezeu care ii pedepsea pe pacatosi...clocoteam de manie impotriva lui Dumnezeu".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.