Tensiunea si sanatatea cuplului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.55

nivel: Facultate

Sănătatea cuplului lasă de dorit și de fapt nimic nu se leagă mai ultimativ și mai unic de existență decât sănătatea psihică.
Dar ce este sănătatea? Un echilibru între organism și factorii externi, de mediu. Această tocită definiție se rostește ca o formulă stereotipă și numai cheamă în ecou nici o verificare.

Spuneam că toate atitudinile și influențele familiale ce exprimă f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tensiunea si sanatatea cuplului

Sănătatea cuplului lasă de dorit și de fapt nimic nu se leagă mai ultimativ și mai unic de existență decât sănătatea psihică.
Dar ce este sănătatea? Un echilibru între organism și factorii externi, de mediu. Această tocită definiție se rostește ca o formulă stereotipă și numai cheamă în ecou nici o verificare.

Spuneam că toate atitudinile și influențele familiale ce exprimă fiecare în parte neajunsuri educative sau condiții de educație patogene, condiționează atât nedezvoltarea aptitudinilor sociale ale individului, cât și un anumit grad de fragilitate și chiar de imaturitate ca personalității tânărului, mai ales în plan afectiv, volitiv și moral.
În viața cotidiană se confundă încercările disperate pe care le face conștiința noastră (de a ne dovedi că este reală), cu realitatea însăși".

Mă pricep la aceasta, deci lumea trebuie să mă placă. Am aceste sentimente reale și tangibile deci eu trebuie să fiu capabil să desfid organizarea socială. Pot rezolva 50 de probleme deodată, deci sunt cât de cât isteață, deci sunt aproape nemuritoare", spune în continuare mintea umană. În fiecare moment, mentalul improvizează o mie de asemenea raționamente pentru a-și dovedi existența, liberul arbitru.

Dar toate acestea aduc confuzie în viața cuplului dezvoltând ideea de "a fi" în loc de "a iubi". Printr-o acțiune necugetată ori o vorbă "aruncată la întâmplare", se poate spulbera tot ceea ce s-a construit ani de-a rândul.

Atunci când se adună o grămadă de deșeuri și vrei să o arzi, ai nevoie de un băț de chibrit. Dar știi bine cât de multe pregătiri sunt necesare pentru a face un băț de chibrit, iar atunci când vrei să-l folosești nu îți ia decât o clipă să-l aprinzi și să dai foc întregii grămezi.
Ceea ce trebuie subliniat, este faptul că, printr-un gest, o acțiune, putem declanșa o criză ce implică: un eveniment stresant ce nu are o soluție imediată, o amenințare majoră lam adresa identității și a rutinei aducând în actualitate probleme nerezolvate din trecutul apropiat; reacții ce conduc la un model tipic al dezorganizării.

Dacă celălalt partener nu înțelege impasul soției/soțului, familia ca instituție își poate pierde noțiunea, de aceea ea trebuie să fie o realitate concretă, dinamică, ce se adaptează permanent schimbărilor. Totuși, să nu uităm că forța principală a omului este iubirea. Nu putem înțelege nici omul ca punct de plecare, nici progresul fără aceste două forțe motrice: a crede și a iubi. Dar credința însăși provine din iubire. A iubi înseamnă și a vrea și, esențialul este să vrei.

A iubi, iată desprindem adevăratul suport al ființelor umane; a iubi, iată singurul fapt ce stăpânește eternitatea iar cunoașterea de sine este elanul iubirii și totodată al minții devenită prieten, spre un "mister". Astfel, când spunem că ne iubim soția/soțul, nu există loc pentru greșeli, pentru escapade în afara cuplului. Ne mințim pe noi înșine crezând că vom putea fi același în fața celorlalți. Ar fi bine să nu uităm că pentru un bărbat toate femeile se reduc la soție, iar pentru femeie, toți bărbații se reduc la soț. Este condiția armoniei în cuplu și societate.

Numai astfel vom putea deveni un exemplu de bunătate și altruism pentru partener, pentru copiii noștri. Să încercăm să nu ne pierdem firea niciodată sau să folosim un limbaj agresiv față de nimeni. Pornirile agresive demonstrează absența unei gândiri limpezi și în afara faptului că ne împiedică progresul spiritual, ne afectează în mare măsură și sănătatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.