Tensiunea arteriala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.44

nivel: Liceu

Factorii ereditari pot face ca numarul bolnavilor de HTA sa fie mai mare decāt īn alte familii. Daca parintii si bunicii sufera de HTA este cu atāt mai probabil ca si dumneavoastra sa dezvoltati aceasta suferinta.

Desi este o suferinta frecventa la adulti, poate apare si la copii. Chiar daca toata lumea pare sanatoasa trebuie ca membrii familiei dumneavoastra sa-si controleze tensi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tensiunea arteriala

Factorii ereditari pot face ca numarul bolnavilor de HTA sa fie mai mare decāt īn alte familii. Daca parintii si bunicii sufera de HTA este cu atāt mai probabil ca si dumneavoastra sa dezvoltati aceasta suferinta.

Desi este o suferinta frecventa la adulti, poate apare si la copii. Chiar daca toata lumea pare sanatoasa trebuie ca membrii familiei dumneavoastra sa-si controleze tensiunea arteriala regulat.

Controlul tensiunii arteriale este rapid, usor si nedureros. Este masurata cu un instrument numit sfingomanometru (tensiometru).
Functioneaza astfel: o manseta este īnfasurata īn jurul bratului si umflata pāna ce opreste circulatia sāngelui prin artera bratului pentru cāteva secunde.

O supapa este deschisa si aerul este eliberat, moment īn care cu ajutorul stetoscopului se poate asculta zgomotul produs de sāngele ce patrunde īn artera redeschisa.

Primul sunet ascultat este īnregistrat pe o scara a unei coloane de mercur, obtināndu-se astfel presiunea arteriala sistolica, ce reprezinta maximul presiunii produs de sānge la curgerea prin artera. Ultimul zgomot auzit reprezinta presiunea cea mai joasa ce se gaseste īn artera īn momentul cānd inima se odihneste si se numeste presiune arteriala diastolica.

Tensiunea arteriala este expresia a doua numere ce reprezinta presiunea sistolica si diastolica. Valorile sīnt notate īn milimetrii (mm) de coloana de mercur (Hg). Prima este notata presiunea sistolica si apoi cea diastolica. De exemplu 120/80 mm Hg, ce este enuntata verbal ca 120 cu 80 sau 12 cu 8.

Daca presiunea arteriala este mai mica de 140 cu 90 mm Hg se considera normala. Oricum, o tensiune arteriala de 120 cu 80 mm Hg este mai benefica pentru inima dumneavoastra. Unele studii considera ca tensiunile arteriale scazute (de exemplu 105 cu 65 mm Hg ) sīnt daunatoare.

Cu exceptia cātorva rase, acest lucru nu este adevarat. Valorile ridicate considerate hipertensiune sunt clasificate pe stadii si sunt cu atāt mai periculoase cu cīt valorile sīnt mai ridicate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.