Tendinte si perspective in evolutia sistemului resurselor financiare in Romania

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 5.50

nivel: Facultate

In al doilea capitol, "Asezarea si perceperea impozitelor si taxelor in Romania", este destinat analizarii impozitelor directe, impozitelor indirecte si in final evolutia taxelor. Se prezinta contribuabili, sfera de cuprindere, scutiri de la plata impozitului, cotele de impozitare si modul de calcul al impozitului pentru fiecare categorie de impozit in parte.Prin fiscalitate la nivel de agent econ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tendinte si perspective in evolutia sistemului resurselor financiare in Romania

In al doilea capitol, "Asezarea si perceperea impozitelor si taxelor in Romania", este destinat analizarii impozitelor directe, impozitelor indirecte si in final evolutia taxelor. Se prezinta contribuabili, sfera de cuprindere, scutiri de la plata impozitului, cotele de impozitare si modul de calcul al impozitului pentru fiecare categorie de impozit in parte.Prin fiscalitate la nivel de agent economic avem in vedere nu numai impozitul pe profit, ci tot ce se prevaleaza pentru societate si pentru stat din rezultatele agentilot economici si anume: impozitele si taxele locale, TVA, accize, taxe vamale.

Toata aceasta masa de impozitare afecteaza agentii economici.O prima concluzie care se poate desprinde este ponderea relativ ridicata a prelevarilor obligatorii in cifra de afaceri. Acest aspect trebuie inteles in contextul in care la tot ceea ce "macina" statul din activitatea agentilor economici pe linia impozitelor si taxelor trebuie adaugata si efectele inflatiei, ale devalorizarii leului si ale dobanzilor datorate bancilor.

Numarul mare de impozite si taxe pe care le suporta agentii economici si cotele ridicate conduc la saracirea societatilor comerciale, respectiv la decapitalizarea acestora.Dupa parerea mea un impozit trebuie sa stimuleze activitatea si productia deoarece, prin stimularea acestor activitati semareste baza de impozitare si implicit volumul incasarilor la bugetul de stat.

Daca de exemplu se dubleaza cota de impozitare, normal baza de impozitare scade si implicit volumul incasarilor la bugetul de stat pentru ca de fapt important este marirea bazei pe care o impozitezi.Pentru buna desfasurare a oricarei activitati, la nivel macro si microeconomic, sunt necesare o serie de resurse materiale, umane, informatice si finaciare.

Resursele finaciare sunt reprezentate de totalitatea mijloacelor banesti necesare realizarii unor obiective economice, social - culturale sau de alta natura.Dat fiind caracterul limitat al resurselor financiare, se pune problema alocarii resurselor necesare producerii tuturor categoriilor de bunuri: publice, private si mixte.
Productia de bunuri publice si raportul dintre acestea si bunurile private sunt determinate de decizia privind alocarea resurselor intre sectorul public si cel privat.

In actualele conditii economice, statul(prin intermediul guvernului) actioneaza fie direct(in calitate de producator sau consumator de bunuri), fie indirect, in calitate de partener al vietii publice care reglementeaza si intervine pentru asigurarea functionalitatii pietei. Prin urmare, rolul alocativ al guvernului vizeaza tocmai utilizarea resurselor pentru producerea si distribuirea de bunuri si servicii publice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.