Tendinte in mass-media I - Studiu de caz:Presa si securitatea

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.36

nivel: Facultate

1.1. Metodologie:
A. Obiectiv:
Studiul a urmarit sa determine ce relateaza presa scrisa nationala despre mass-media si cata atentie acorda jurnalistii subiectelor relevante pentru industria media.

Scopul analizei este orientat pe doua nivele:
1)de a afla ce tip de subiecte despre media abordeaza presa scrisa nationala si in ce masura (date generale);
2)[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tendinte in mass-media I - Studiu de caz:Presa si securitatea

1.1. Metodologie:
A. Obiectiv:
Studiul a urmarit sa determine ce relateaza presa scrisa nationala despre mass-media si cata atentie acorda jurnalistii subiectelor relevante pentru industria media.

Scopul analizei este orientat pe doua nivele:
1)de a afla ce tip de subiecte despre media abordeaza presa scrisa nationala si in ce masura (date generale);
2)ce subiecte relevante pentru profesionalizarea si dezvoltarea presei, deontologia si libertatea presei (presiuni externe si interne, cenzura), proprietatea media si transparenta acesteia etc. sunt prezente in agenda publicatiilor si in ce masura (date particulare).

B. Cadru general:
Au fost monitorizate sapte cotidiene nationale - Adevarul, Cotidianul, Evenimentul Zilei, Gandul, Jurnalul National, Romania libera, Ziua si doua saptamanale - Dilema Veche, Revista 22.Esantionul a fost stabilit in functie de tirajul publicatiilor, cat si de cel al politicii editoriale - au fost alese acele publicatii care acorda spatiu editorial semnificativ subiectelor despre media relevante pentru dezvoltarea si profesionalizarea media.

Perioada de monitorizare:
August - Septembrie 2006
C. Grila de analiza:
A fost urmarita obtinerea de date privind:
Cantitatea de articole despre media;
Numarul de aparitii al subiectelor despre media;
Tipul subiectelor relatate.

Au fost codificate urmatoarele teme [1]:
Continut TV / radio /presa scrisa - cand autorul articolului face referire la aspecte legate de continutul editorial al unor programe radio-TV sau articole din presa scrisa; de exemplu, rubricile Cronica TV din Cotidianul sau Evenimentul Zilei.

Productie TV / radio /presa scrisa - descrierea procesului care sta la baza produsului difuzat sau care urmeaza a fi difuzat (productii proprii); vezi articole despre diverse emisiuni/programe/seriale/filme (informatii referitoare la costuri, participanti, producatori, organizatori etc.). Vedete media - relatari despre persoane care lucreaza in presa (prezentatori de stiri, de emisiuni de divertisment, de talkshow, analisti, editorialisti etc); a fost luat in considerare si criteriul notorietatii.

Practici jurnalistice - atunci cand se relateaza despre activitatea jurnalistilor; procesul jurnalistic in ansamblu. Proprietate in media - informatii referitoare la detinere de actiuni, activitatea proprietarului unei institutii media, transfer de proprietate, transparenta proprietatii etc.

Investitii media - referiri la achizitii, tranzactii etc.
Ingerinte politice - cand articolul reclama existenta unui control politic asupra unei institutii media din partea unor politicieni sau altor persoane influente care nu au o legatura directa cu institutia (nu sunt patroni); presiuni externe.Ingerinte ale patronatului (presiuni interne).Conflict de munca - relatari despre situatii de conflict intre ziaristi si patronat sau conducerea institutiei media.

New Media - relatari despre aspecte legate de Internet ca substitut sau suport pentru media traditionale; ex. radio online, comunicare online, website publicatii, media traditionale vs. internet etc.Consum media - opinii sau date (cercetari etc.) referitoare la consumatori si la tipul si/sau nivelul de consum media al romanilor, dar si informatii referitoare la rating, tiraje; perceptia publicului etc. Reglementarea audiovizualului - relatari despre reglementari, sanctiuni sau recomandari C.N.A., organizarea institutionala a C.N.A. etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.