Temperanta

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Exista studii care arata ca alcoolul consumat chiar in cantitate "moderata"poate sa creasca riscul de atac vascular cerebral (hemoragie cerebralasi paralizie) de pana la 3 ori. Alte studii au aratat ca oricat demica ar fi cantitate de alcool ingerata, aceasta creste riscul de cancerde san la femei, de pina la 1,5 ori.

Consumul moderat de alcool nueste un factor protector impotri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Temperanta

Exista studii care arata ca alcoolul consumat chiar in cantitate "moderata"poate sa creasca riscul de atac vascular cerebral (hemoragie cerebralasi paralizie) de pana la 3 ori. Alte studii au aratat ca oricat demica ar fi cantitate de alcool ingerata, aceasta creste riscul de cancerde san la femei, de pina la 1,5 ori.

Consumul moderat de alcool nueste un factor protector impotriva infarctului miocardic, asa cum s-a crezutdatorita unor date raportate cu mai multi ani in urma.NOTA: * S-a crezut ca deoarece alcoolul ar duce lacresterea nivelului de HDL colesterol (colesterol benefic), el ar aveaun efect protector imptriva infarctului miocardic. Date mai recente arata ca cresterea fractiunii HDL2 - cu efecte protectoare, este favorizatade exercitiu fizic si nu de consumul de alcool.

Alcoolul etilic are efecte nefaste totusi nu este singurasubstanta care cauzeaza dependenta la om. In continuare am vrea saprezentam una din acele substante care se ascunde sub o masca mult maiprezentabila decat alcoolul si tocmai de aceea, face mai multe victime..Cu cativa ani in urma, dr. Witt, un zoolog de formatie, studiatehnicile de constructie ale unei specii de paianjen, paianjenul austriac. Acesta tese o plasa care constituie una dintre cele mai simetrice reteledin natura. Spre necazul cercetatorului pasionat, acesti paianjeniisi teseau plasele numai in timpul celei mai racoroase si mai intunecoaseparti a noptii.

Era deja satul de veghea indelungata pe careexperimentele sale i-o pretindeau noapte de noapte. Asa ca a cerutde la un farmacist un medicament care sa determine paianjenii sa lucrezein timpul zilei. Ducandu-se la depozitul sau, farmacistul a luatun flacon de cafeina, unul dintre stimulantii cei mai bine cunoscuti. Dupa ce paianjenul a consumat sucurile imbibate de cafeina ale unei musculitespecial pregatite, dr. Witt a distrus plasa si a asteptat cu mare nerabdareca paianjenul sa-si reconstruiasca plasa in timpul zilei.

Dar spredezamagirea lui, paianjenul n-a vrut sa coopereze.In ciuda tratamentului,paianjenul a asteptat pana la miezul noptii ca sa se apuce de treaba. O surpriza tot a urmat: plasa pe care a construit-o a fost cu totuldeformata, asimetrica, fara nici o noima! Cafeina a afectat perceptiaspatiala si temporala a paianjenului. Este evident din acest experimentca paianjenii n-ar trebui sa bea cafea si nici alte bauturi pe baza decafeina. Dar oare cum stau lucrurile cu oamenii?
Si ei ar trebui sa fie vigilenti, fiindca in fiecare dimineata, milioane de oameni intind mana dupa acea prima ceascade cafea, neintelegand niciodata ca sunt pe punctul de a fi prinsi in plasade paianjen a dependentei cafeinice.

Din Columbia si Brazilia pana in Africa Centrala, dinIndonezia si pana in insulele Pacificului de Sud, cafeaua este principalulmijloc de castig pentru milioane de cultivatori. Situatia este comparabilain ce priveste cultivarea ceaiului in Japonia, China si alte state dinAsia de Sud Est. In special printre europeni, americani si ceilaltioccidentali se consuma cantitati imense de cafea. De fapt, numaiin SUA, bautorii de cafea consuma in jur de 400 milioane de cesti de cafeape durata a 24 de ore.

Ceaiul, cafeaua si bauturile similare sunt larg folositedimineata, pentru desteptare. De multe ori, ele sunt folosite cusau chiar in locul micului dejun. La lucru, pauzele de cafea au devenitun element obisnuit al modului de viata. In multe birouri, cafeauafierbe toata ziua, fara incetare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.