Tema si viziunea despre lume intr-un text poetic eminescian - Lacul de Mihai Eminescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.64

nivel: Liceu

Specia preferată, pe care o ilustrează și poezia „Lacul”, este idila care îmbină în mod armonios sentimentul iubirii cu sentimentul naturii.
Discursul liric dă glas dorinței de iubire, unui vis de iubire ideală desfășurată în sânul naturii care, prin transfigurare devine martor si ocrotitor al idilei.

Compozițional, poezia formată din cinci catrene este structurat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema si viziunea despre lume intr-un text poetic eminescian - Lacul de Mihai Eminescu

Specia preferată, pe care o ilustrează și poezia „Lacul”, este idila care îmbină în mod armonios sentimentul iubirii cu sentimentul naturii.
Discursul liric dă glas dorinței de iubire, unui vis de iubire ideală desfășurată în sânul naturii care, prin transfigurare devine martor si ocrotitor al idilei.

Compozițional, poezia formată din cinci catrene este structurată în trei secvențe poetice construite simetric. Prima secvența este formată din strofa întâi și primele două versuri din strofa a doua și infățișează cadrul natural real; secvența a doua, reprezentată de strofa de mijloc, prezintă visul de iubire, iar cea de-a treia secvență este construită simetric cu prima, prin revenire la cadrul natural real.
Discursul liric transmite gradat diferite stări sufletești. Astfel, in prima parte, folosind verbele la indicativ prezent, este construit un cadru natural romantic, specific eminescian, creat prin personificare ca fiind in consonanță cu trăirile eului liric.

Epitetele cromatice („albe”, „albastru”, „galbeni”) conturează un tablou viu, colorat și luminos care, personoficat („tresarind”, „cutremură”), transmite sentimentul de așteptare a iubitei, trăit de eul liric. Starea de încordare proprie eului liric este sugerată prin enumerație și repetiție: „Și eu trec de-a lung de maluri/Parc-ascult și parcă aștept/ Ea din trestii să răsară.”

Ce-a de-a doua secvență poetică, construită in exclusivitate cu verbe la conjunctiv ce sugerează o stare de incertitudine, de nesiguranță( „să sărim”, „sa plutim”, „să scap”) transmite visul de dragoste, speranța împlinirii unei iubiri ideale, construind unul din cele mai frumoase pasaje erotice din lirica eminesciană. Confesiunea eului liric este susținută de verbe la persoana întâi, plural, acesta imaginându-se într-o consonanță perfectă cu iubita care însă nu este definită, fiind numită o singură dată prin pronumele de persoana a treia singular ea. Natura descrisă in prima strofă ca martoră a idilei, devine acum prin personificare partenerul îndrăgostiților.

Epitetele personificatoare antepuse( „blânda lună”, „lin foșnească”, „unduioasa apă”) sugerează o natură ocrotitoare. Trăirea afectivă crește în intensitate, stare intimă sugerată de dativul etic(„să-mi cadă lin pe piept”). Trezirea din acest vis, revenirea la realitate se face prin intermediul conjuncției adversative „dar” cu care începe ultima secvență lirică alcătuită simetric cu prima. Dar, dacă, de exemplu, prin inversiune în prima secvență lirică se aducea în prim-plan natura prin antepunerea epitetelor „singuratic” și „în zadar” ca și cele două verbe „suspin” și „sufăr” aduc în atenție deziluzia, tristețea și însingurarea eului liric.

Asonanța creată prin reluarea consoanelor siflante”s,z” sugerează parcă plânsul interior al eului liric. În consonanță cu această trăire, natura personificată simte parcă aceeași trăire sufletească sugerată de construcția metaforică cu valoare de epitet personificator: ”încărcat cu flori de nufăr”.

În ciuda simplității aparente a poeziei, din text se degajă o vrajă aparte datorită muzicalității versurilor, plasticității, imaginilor, a îmbinării imaginii vizuale „nuferi galbeni îl încarcă” cu imaginea auditivă: „Vântu-n trestii lin foșnească” precum și a atmosferei generate de cadrul natural. Deși iubirea rămâne neîmplinită, atmosfera este senină si de calmă resemnare. Poezia „Lacul” este o creație lirică de dragoste si de natură, o idilă cu elemente de pastel în care se îmbină sentimentul dragostei pentru ființa iubită cu adorația față de frumusețile naturii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.