Tema si viziunea despre lume intr-un roman al experientei din perioada interbelica - Maitreyi

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.63

nivel: Liceu

Totuși, Allan este nevoit să părăsească locuința, inginerul trimițându-și familia la Midnapur pe timpul spitalizării sale în urma unei operații ; plecând la Delhi, la Simba, trece prin Naini-Tal unde petrece majoritatea timpului, reproșându-și iubirea pierdută și având-o permanent în minte pe Maitreyi, conștient fiind de faptul că nu o va putea uita niciodată.

Îndurând pedepse tir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema si viziunea despre lume intr-un roman al experientei din perioada interbelica - Maitreyi

Totuși, Allan este nevoit să părăsească locuința, inginerul trimițându-și familia la Midnapur pe timpul spitalizării sale în urma unei operații ; plecând la Delhi, la Simba, trece prin Naini-Tal unde petrece majoritatea timpului, reproșându-și iubirea pierdută și având-o permanent în minte pe Maitreyi, conștient fiind de faptul că nu o va putea uita niciodată.

Îndurând pedepse tiranice de la tatăl ei pentru că încălcase legile tradiționale, Maitreyi încearcă să forțeze norocul prin toate mijloacele; dăruindu-se vânzătorului de fructe, ea spera ca tatăl său să o izgonească, putând astfel să se întoarcă la Allan. Conflictul exterior al romanului se construiește în jurul europeanului Allan și bengalezul Sen, redându-se astfel opoziția dintre libertatea dragostei și constrângerile tradiționale, dar și incompatibilitatea evidentă dintre civilizații și mentalități însoțită de lipsa de comunicare accentuată. Conflictul interior se desfășoară între sentimentul de iubire și intensitatea lui, ca experiență definitorie a existenței, și luciditatea autoanalizei, acesta sporind impresia de autenticitate a trăirilor cuprinse în acest roman.

Construcția personajelor se realizează într-o perspectivă modernă, confruntându-se două planuri, cele două civilizații cu principii și valori diferite, dar și două moduri specifice de reacție morală, Maitreyi asumându-și vina pentru tot ce s-a întâmplat, noțiunea de ispășire fiindu-i organică, suportând umilințe și continuând să trăiască în speranța ca iubirea se va împlini. Allan, spre deosebire, refuză reintrarea în magia unei pasiuni devastatoare, marcat fiind de individualismul intelectualului egoist, dorind doar eliberarea din aceasta dramatică aventură, pasiunea rămânând pentru el o simplă experiență, o tendință de multiplicare a eului.

Din punct de vedere al tehnicii de caracterizare a personajelor, predomină caracterizarea directă, prin monologul liric, autocaracterizări, introspecție (metodă psihologică bazată pe observarea propriilor trăiri psihice, auto observare), dialog.
Naratorul realizează prin diferite tehnici mai multe portrete ale fiecărui personaj, în diferite etape ale iubirii, prin acumularea detaliilor descriind elemente de vestimentație, detalii fizice cu notă senzuală („cu buzele cărnoase, cu sâni puternici de fecioară bengaleză”), dar și evoluția lor de-a lungul întâmplărilor.

Astfel, Maitreyi este un personaj exotic, un simbol al sacrificiului în iubire care trăiește cu o intensitate și un farmec „de substanță tare aromitoare ca înseși parfumurile orientale”. Pe de altă parte, Allan este personajul a cărui conduită europeană refuză păcatul sinuciderii personalității prin pasiune, rațiunea făcând din experiența umană un interesant material de reflexie.

Pentru crearea portretelor cât mai complexe, romanul este construit și pe baza prezentării relațiilor dintre personaje și observațiile minuțioase ale faptelor, limbajului, atitudinilor și gesturilor personajelor, toate acestea fiind trăsături definitorii ale caracterizărilor de tip indirect. Iubirea Maitreyi-ei față de natură și mai anume față de un copac este o iubire o unei ființe naive, neinițiate în tainele iubirii și necunoscătoare a adevăratului sentiment de iubire. Puterea de sacrificiu caracteristică adolescentei dovedește existența unei trăiri autentice, răsărită din experiență și dăruire.

Roman al experienței, „Maitreyi” reprezintă, conform lui Crohmălniceanu o „revelatoare diagramă a înălțărilor și căderilor pe care o poate cunoaște iubirea între doi oameni cu formații sufletești foarte diferite” și influențele pe care aceasta o are asupra fiecărui tip de caracter.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.