Tema si viziunea despre lume intr-o nuvela

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Liceu

Inca din incipit, prin cuvintele batranei, soacrei lui Ghita, se obseva ca cele doua idealuri, linistea familiei si bogatia sunt puse in opozitie: "Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit ".
Personajul principal, Ghita, ilustreaza tipul specific realist al arivistului, care se abate de la codul etic enuntat de batrana si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema si viziunea despre lume intr-o nuvela

Inca din incipit, prin cuvintele batranei, soacrei lui Ghita, se obseva ca cele doua idealuri, linistea familiei si bogatia sunt puse in opozitie: "Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit ".
Personajul principal, Ghita, ilustreaza tipul specific realist al arivistului, care se abate de la codul etic enuntat de batrana si care, pentru a-si satisface patima pentru bani, accepta treptat folosirea oricaror mijloace pentru atingerea scopului, sacrificandu-si "linistea colibei" sale.

Ghita apare in expozitiunea nuvelei ca un om nemultumit de conditia sa modesta de cizmar, om bland, harnic si cinstit, care ia in arenda carciuma de la Moara cu noroc, vazand in aceasta oportunitate o afacere profitabila pentru familia sa, formata din sotia Ana, doi copii si soacra lui. Lucrurile merg intr-adevar bine, iar viata lor e linistita si lipsita de grija banilor, pana in momentul in care la han isi face aparitia Lica Samadaul, stapanul porcarilor si al locurilor, personaj sub influenta caruia Ghita va suferi transformari dramatice. Acest moment constituie intriga actiunii.

Intreaga desfasurare a actiunii conduce spre sfarsitul tragic al personajelor. Desi initial se impotrivette autoritatii lui Lica, Ghita, robit de dorinta de a avea bani, incepe sa accepte compromisuri, se indeparteaza de familie, devine complice la crima prin marturia falsa de la proces. Punctul culminant al degradarii sale este momentul in care isi foloseste sotia drept momeala pentru a-l putea da pe Lica lui Pintea, episod urmat de un deznodamant tragic: Ana moare omorata de Ghita, acesta este ucis de unul dintre oamenii lui Lica, Raut, Lica da foc hanului si se sinucide pentru a nu fi prins de Pintea.

Realismul este un curent literar care plaseaza personajul in mijlocul mediului sau, intr-un spatiu in care se regaseste specificul epocii si al locului. Astfel, descrierea turmelor de porci si a porcarilor, plasarea minutioasa a personajelor in multime, la judecatorie, creaza impresia de viata autentica. Stilul narativ al nuvelistului corespunde si el, in mare parte, specificului realist, care cauta obiectivitatea si o exprimare cat mai exacta si mai clara. Chiar daca Slavici nu poate fi considerat un prozator intru totul obiectiv, stilul sau tinde spre obiectivizare, autorul utilizand atat stilui direct cat si pe cel indirect, neavand o preocupare deosebita pentru frumusetea limbajului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.