Tema si viziune dspre lume in nuvela Moara cu noroc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.14

nivel: Liceu

Specific nuvelei realiste, amploarea conflictului exterior și finalizarea acestuia vine să confirme atitudinea moralizatoare a scriitorului și viziunea sa despre lume. Astfel, Ghiță intrat în mecanismul necruțător al afacerilor necurate ale lui Lică va fi stăpânit de setea de bani și se va înstrăina de Ana și de copii săi.

Într-o zi, Lică sosește la cârciumă pe neașteptate și îi cer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema si viziune dspre lume in nuvela Moara cu noroc

Specific nuvelei realiste, amploarea conflictului exterior și finalizarea acestuia vine să confirme atitudinea moralizatoare a scriitorului și viziunea sa despre lume. Astfel, Ghiță intrat în mecanismul necruțător al afacerilor necurate ale lui Lică va fi stăpânit de setea de bani și se va înstrăina de Ana și de copii săi.

Într-o zi, Lică sosește la cârciumă pe neașteptate și îi cere lui Ghiță toți banii din ladă, promițându-i că-i va înapoia, dacă va trăi. Este încă un pas în pactul cu diavolul, de acum înainte, cârciumarul fiind nevoit sa îl apere pe Lică pentru a-și recupera banii.
În preajma sărbătorii Sfântului Dumitru, Sămădăul și oamenii lui vin să petreacă la cârciumă, Lică rămând să și doarmă acolo. Peste noapte însă, Ghiță îl vede plecând însoțit de un străin, pentru a se întoarce mai târziu, spre zorii zilei.

Tot atunci, sosește de la Ineu jandarmul Pintea, aducând vestea că în timpul nopții arendașul fusese bătut și jefuit.Ulterior, Ghiță este chemat în fața comisarului, mărturisește în favoarea lui Lică (de frică), este eliberat „pe chezășie” și trimis acasă sub escortă. Dus la Oradea, în fața judecătorului, Lică se folosește de relațiile cu cei bogați și scapă.

Eroarea cârciumarului își are izvorul în permanenta oscilare între bine și rău; ar dori să-l dea pe Lică pe mâna jandarmului Pintea, dar nu poate renunța la mirajul câștigului „Dar Ghiță nu voia să plece, nu-l lăsa inima să părăsească locul în care în scurt timp putea să devină om cu stare”. Așa se face că primind de la Lică bani furați spre a-i schimba, Ghița îl anunță pe Pintea, dar nu îi spune ca jumătate sunt ai săi.

Pe măsură ce trece timpul, iar banii se înmulțesc, Ghiță este tot mai dornic de îmbogățire: amână aducerea doevezilor în mâna jandarmului, ba chiar se gândește să fugă în lume ca să-și salveze această neașteptată avuție; totodată spaima că Lică ar putea veni să-l prade și imaginea femeii ucise de Sămădău în pădure, îi sfâșie inima. De Paște, Ghiță și Ana rămân la han, în timp ce bătrâna pleacă, împreună cu nepoții.
Intenționând să-l predea pe Sămădău, cârciumarul îl lasă singur cu Ana, plecând să-l anunțe pe Pintea.

Astfel a reușit să o împingă pe soția sa în brațele Sămădăului, aceasta simțindu-se atrasă de caracterul puternic al porcarului, devenind o victimă a împrejurărilor, mai mult decât a propriului păcat.
La întoarcere, simțind că i s-a pus ceva „de-a curmezișul în cap”, Ghiță o înjunghie pe Ana, cuprins de remușcări că Dumnezeu nu i-a dat la timp „gândul cel bun”.

Sămădăul (care se întorsese să-și ia serparul uitat la han), îi poruncește lui Răuț să-l împuște pe Ghiță și să incendieze hanul. Urmărit de Pintea, Sămădăul își zdrobește capul de un copac.
Deznodământul este pregătit de momentul în care bătrâna pleacă la rude, singură cu copii și mâhnită până în adâncul inimii. La întoarcere, ea nu găsește decât zidurile afumate ale hanului și grămezile de praf și cenușă din care ieșeau oasele celor care fuseseră Ghiță și Ana.

Astfel, personajele și-au primit răsplata propriilor fapte, ei încălcând norme morale: „omul să fie mulțumit cu ceea ce are, căci nu există bogăție mai mare decât chibzuința, adevărul și omenia”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.