Tema si Viziunea - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

Referatul are 3 pagini cu un continut de 975 de cuvinte.

Nuvela romantica este o specie epica in proza, inspirata din istoria nationala, personajele exceptionale, construite in antiteza, sunt surprinse in situatii exceptionale, culoarea epocii este conturata prin evocarea vestimentatiei, limbajului, comportamentelor, relatiilor sociale, obiceiurilor si mentalitatilor specifice. Cons[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema si Viziunea - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

Referatul are 3 pagini cu un continut de 975 de cuvinte.

Nuvela romantica este o specie epica in proza, inspirata din istoria nationala, personajele exceptionale, construite in antiteza, sunt surprinse in situatii exceptionale, culoarea epocii este conturata prin evocarea vestimentatiei, limbajului, comportamentelor, relatiilor sociale, obiceiurilor si mentalitatilor specifice. Constructia este riguroasa, cu un fir narativ central, iar personajele, relativ putine, graviteaza in jurul protagonistului.

"Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi este prima nuvela romantica de inspiratie istorica din literatura romana. Publicata in perioada pasoptista, in primul numar al revistei "Dacia literara", in anul 1840, nuvela ilustreaza una dintre temele literaturii romantice, istoria nationala, potrivit recomandarilor lui Mihail Kogalniceanu din articolul-program al revistei, intitulat "Introductie". In anul 1857 nuvela istorica a fost inclusa in ciclul "Fragmente istorice", din volumul " Pacatele tineretilor".

Tema nuvelei este istoria ca prilej de moralizare. Aceasta imprima caracter pilduitor, de factura clasica, intarit de finalul textului ce surprinde destinul tragic, exitusul violent al conducatorului care a savarsit fapte abominabile in decursul celei de-a doua domnii. Astfel, plaja tematica este completata de transpunerea destinului unui tiran, tema secundara de factura romantica.

Titlul, element paratextual, desemneaza numele domnitorului Moldovei ce polarizeaza interesul epic si mesajul operei. Substantivul propriu este articulat hotarat si reprezinta un arhaism morfologic al carui rol este de a contura culoarea epocii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.