Tema poeziei este dragostea - Shakespeare

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Facultate

3. Splendoare = stralucire, fast, maretie.
Noroc = sansa, izbanda, succes.
4. Ultimile doua versuri fac o sinteza a intregii poezii, a iubirii purtate, a vietii, explicand faptul ca va trai atata vreme cat ochi vor straluci si guri vor respira.
Adolescenta este din punct de vedere stiintific etapa in care organismul uman se dezvolta. Ea este cuprinsa intre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema poeziei este dragostea - Shakespeare

3. Splendoare = stralucire, fast, maretie.
Noroc = sansa, izbanda, succes.
4. Ultimile doua versuri fac o sinteza a intregii poezii, a iubirii purtate, a vietii, explicand faptul ca va trai atata vreme cat ochi vor straluci si guri vor respira.
Adolescenta este din punct de vedere stiintific etapa in care organismul uman se dezvolta. Ea este cuprinsa intre 14-18 ani, deci intre pubertate si starea de adult; se caracterizeaza prin dezvoltare fizica si psihica.
Pentru cei care n-au cunoscut adolescenta, reprezinta un punct de reper, un motiv al drumului pornit in viata, iar pentru cei care au trecut de aceasta perioada, a reprezentat etapa in care poti avea tot ce iti doresti, timpul in care toata lumea asteapta sa o descoperi si sa o cuceresti, motiv pentru care unii adolescenti tanjesc dupa copilarie, perioada in care nu ai responsabilitati si griji. Regret lipsa de griji a copilariei,dar ma bucur ca voi avea un cuvant de spus,ca voi avea responsabilitati, ingenuitatea copilariei,dar stiu ca viata nu este roz,ca oamenii sunt si buni si rai si ca pentru nimeni nu exista un clopot de sticlav sub care sa poata trai ferit de tot raul din lume.

Regret simplitatea si sinceritatea relatiilor de prietenie dintre copii,dar ma bucur de profunzimea noilor relatii care se vor crea, inconstienta copilariei,dar ma bucur ca-n aceasta perioada ma voi descoperi pe mine,cel din adancuri,ca voi incerca sa ma cunosc cat mai bine,sa aflu ce-mi place la mine si ce nu,si sa lupt pentru a deveni cineva cu care sa ma simt bine si de care sa fiu multumit. Regret lumea fantastica a povestilor,si inca nu stiu daca sa renunt definitiv la ea sau s-o pastrez bine ascunsa intr-un coltisor,si atunci cand voi fi dezamagit de lumea reala,sa ma pot refugia in ea,pentru ca sunt la mine acasa.Ca orice lume fantastica,resursele ei sunt inepuizabile,asa ca sper sa imi ajunga toata viata

Adolescenta mai semnifica si perioada de ceata din mintea si sufletul, timp in care este posibil sa te ratacesti, dar pentru a nu te rataci trebuie sa te cunosti cat mai bine, sa-ti cunosti temerile, gandurile si alte lucruri care te-ar putea face sa te pierzi intr-o lume noua, fantastica si mai ales necunoscuta. De aceea trebuie sa lupti pentru a te cunoste pe tine insusi, pentru a putea stabili granitele dintre bine si rau, dintre cunoscut si necunoscut, dintre incredere si confuzie.

In adolescenta cunosti persoane si prieteni noi, care-ti vor schimba viata, te vor putea sa treci peste obstacolele intalnite in viata.Dupa cum spunea si Simona Popescu in opera "Despre mine as fi vrut sa scriu despre tine",ca "adolescentul este cel mai complet si ireprosabil oximoron". Adolescentul din "Juventus" este egocentrist, nu se cunostea, nu-si cunostea sufletul dintre miile de suflete, dar isi poate stapanii sentimentele, ajuns un adolescent incercat ("Am ajuns un campion incercat, un calau al sensibilitatii, un temnicier cu inima rece").

Simona Popescu foloseste expresii impunatoare: "cine de adolescenta scapa, de el scapa" ; " Si cine uita, se va faramita, desi va parea intreg ca o sticla", inscriindu-se cu succes in cadrul scriitorilor care promoveaza si inteleg limbajul poetic, in ale carei texte se simt influiente ale modernismului, care lupta impotriva varstei, a generatiei retrogradate. Textul operelor sale este unul indraznet, alcatuit dintr-o avalansa de repetitii si de adresari directe catre propria fiinta, catre cel aflat la varsta cea mai plina de vitalitate, "cu o mie de simturi",strabatut de "senzatii si viziuni", pandit insa de caderea in cascada temporala, "in forma labartata a ",de a ajunge "sa fi propria ta bunica, matusa si tanti, supravietuind copiilor si gloatei de tineri ce-ai fost".

Acelasi text este un protest impotriva succedarii varstelor, care, in cele din urma , determina moartea biologica si mentala a individului. Ideea de jungla, de "peisaj selvatic", predomina realitatea lumii obisnuite. In fond, tanarul de pretutindeni este aruncat intr-o jungla care nu-i place, pentru ca societatea nu-i ofera nimic in mod special. Scriitoarea face parte, dupa cum ea insasi declara , din categoria ferdydurkienilor, a "celor care lupta pentru propria maturitate fiind indragostiti de propria imaturitate ", disputat de doua forte egale, ca urmare supus unei constrangeri extreme.

Adolescentul Simonei Popescu este asemanator adolescentului lui Mircea Eliade din "Romanul adolescentului miop", care este nemultumit de aspectul sau fizic, dezgustat de tot ("...eu sufar din pricina miopiei si a urateniei mele. As suferii si mai mult daca as fi respins." ; " Pentru Robert eu sunt doctorul. Am toate simtomele: uratenie, miopie precoce si desfiguratoare." ; "...si scriu aici, in loc sa ma biciuiesc si sa ma purific. Sunt dezgustat de tot, chiar si de durere."). El incearca sa se cunoasca, sa gaseasca cheia care sa deschida usa gigantica a sufletului sau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.