Tema jocului reflectata in literatura

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.21

nivel: Liceu

Tema jocului reflectata in literatura
Existenta fericită pe care prima pereche umană o duce in paradis este evidențiată in poezia "Porunca".Aceasta se datorează faptului că "nici tați,nici mame,nici dădace " nu îi cicăleau pe cei doi,singura lor preocupare fiind aceea de a aștepta " doar pomii să se coacă. ".Însă într-o zi ,Domnul "se arata incins in curcubeu " ,începând să își ia adevrate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema jocului reflectata in literatura

Tema jocului reflectata in literatura
Existenta fericită pe care prima pereche umană o duce in paradis este evidențiată in poezia "Porunca".Aceasta se datorează faptului că "nici tați,nici mame,nici dădace " nu îi cicăleau pe cei doi,singura lor preocupare fiind aceea de a aștepta " doar pomii să se coacă. ".Însă într-o zi ,Domnul "se arata incins in curcubeu " ,începând să își ia adevratele sale atribuții și stabilește prin întâile sale porunci o interdicție : Adam și Eva nu se pot atinge de roadele pomului pentru că vor fi pedepsiți.

Tema jocului reflectata in literatura
Ca toți copiii,ei doi încalcă cuvântul părintesc și pleacă să guste din acel pom " plin de must " ,cum ne spune și poezia "Porunca" .Datorită faptului că Dumnezeu este omniprezent,sunt prinși asupra faptului .Comportându-se din nou ca niște copii,aruncă vina unul pe celălalt și din această cauză Domnul se mânie . Așa cum le-a promis ,le aplică o "pedeapsă crâncenă și dreaptă " : "Din Raiul dulce și din tihna buna , / Domnul i-a dat afară ,in furtună " .

Tema jocului reflectata in literatura
Tot din perspectivă nonficțională ,Ion Barbu abordează tema jocului in poemul "Dupa melci ",ilustrând consecințele jocului nevinovat ale unui copil.Intenția autorului este de a sensibiliza și emoționa cititorul ,adresându - se afectivității și de aceea el folosește un limbaj figurat : "o mogâldeață ","ghem vărgat și ferecat " etc.

Întâmplarea se petrece in timpul postului Paștelui ,într-o zi când un grup de copii pleacă in căutare de "ierburi noi ,crăițe,melci ".Ei caută si găsesc un melc cu care un copil vrea să se joace .De aceea ,el ii spune un descântec pentru a - l determina sa iasă din cochilie.Descântecul își face efectul iar peste pădure se lasă seara.Copilul se sperie de intuneric și fuge acasă,părăsind melcul.Acesta este cuprins de frig și moare .A doua zi ,copilul se întoarce in pădure ,sperând ca melcul să fi supraviețuit ,dar găsește urmele unei tragedii.El incearcă sa învie melcul ,dar totul este zadarnic ,pentru că acesta este mort și înghețat .

Acest joc are efecte tragice pentru melc,deoarece acesta moare și grave pentru copil deoarece este cuprins de remușcari ,jocul fiind totodată o experiență de cunoaștere,care-i marchează inocența.

Dintr-o cu totul altă perspectivă este abordată tema jocului de către Johan Huizinga in eseul "Homo ludens " .Prin acest eseu ,Johan Huizinga ,are ca scop informarea cititorului cu noțiuni despre joc :ce este jocul,de cât timp există,cui îi este specific etc.Acest text se adresează obiectivății și de aceea figurile de stil lipsesc din acest text ,apelându -se la un limbaj riguros .

Eseul "Homo ludens " este un text argumentativ .Johan Huizinga pleacă de la premisa că jocul este "mai vechi decât cultura ",il pune in relație cu alte teme și demonstreză că jocul nu este specific doar oamenilor ,ci și animalelor .Autorul ajunge la concluzia jocul este o formă a realității cu elementele ei specifice ,legate de vârsta și de tipurile de joc .

Într-un final,putem spune că jocul are urmări pozitive și negative asupra dezvoltării umane și indiferent cum este abordat,ajungem la concluzia că el este important pentru fiecare om ,indiferent de vârsta,cât și pentru animale,care se joacă întocmai ca și oamenii .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.