Tema iubirii tratata in doua texte narative - ai caror autori sa fie diferiti

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Facultate

Camil Petrescu a teoretizat romanul psihologic, modern-obiectiv, care nu se bazeaza pe un subiect propriu-zis, nu unrmareste o narare succesiva a faptelor, ci se structureaza pe o idee, pe o pasiune, pe obsrvatia vietii interioare, pe trairile sufletesti ale unui ersonaj-narator. Eroii lui sunt imprevizibili, conturul acestora nascandu-se mai ales pe fondul propriilor trairi ori dintr-o pluralitat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema iubirii tratata in doua texte narative - ai caror autori sa fie diferiti

Camil Petrescu a teoretizat romanul psihologic, modern-obiectiv, care nu se bazeaza pe un subiect propriu-zis, nu unrmareste o narare succesiva a faptelor, ci se structureaza pe o idee, pe o pasiune, pe obsrvatia vietii interioare, pe trairile sufletesti ale unui ersonaj-narator. Eroii lui sunt imprevizibili, conturul acestora nascandu-se mai ales pe fondul propriilor trairi ori dintr-o pluralitate de perspective, ceea ce le relativizeaza imaginea.

Supuse constant autoscopiei, asemenea personaje se definesc prin trairi interioare si retrairi ale unor stari, impresii, ganduri, pasiuni, cee ce face ca accentual sa fie pus pe conlictul de natura prsihologica.
In schimb G. Clinescu sustine romanul epic, obiectiv, cu intriga riguros construita, cu narrator omniscient, omnipresent, cu personaje tipice, angrenate in conflicte exterioare.

Camil Petrescu, influentat de literature occidentala, indeosebi a lui Marcel Proust, si-a sustinut ideile despre proza in cateva studii, precum si in romanele 'Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi'(1930) si 'Patul lui Procust'(1932), iar G. Calinescu, in patru romane realist - balzaciene, cel mai apreciat fiind 'Enigma Otiliei' din 1938.In 'Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi', al carei subtitle este 'Proces-verbal de dragoste si de razboi' si care plaseaza intamplarile in preajma Primului Razboi Mondial, sunt prezentate doua experiente capitale ale aceluiasi personaj-narator, Stefan Ghiorghidiu: iubirea si razboiul.

Experienta iubirii, prezentata in prima parte a cartii, priveste cuplul Stefan Ghiorghdiu si Ela si este urmarita in mai multe faze: geneza, stabilizare, acord perfect, decline.Eroul isi cunoaste viitoare sotie in facultate, iar dragostea lui se naste din duiosie, din admiratie, dar mai les din orgoliu, dupa cum insusi marturuseste: 'Incepusem sa fiu magului de admiratia ce o avea toata lumea pentru mine, iinda eram atat de patimas iubit de una dintre cele mai frumoase studente sic red ca acest orgoliu a constituit baza viitoarei mele iubiri'.

Urmeaza casatoria, linistita o vreme, cat timp cei doi duc o existenta modesta, lipsita de posibilitati materiale.Considerand iubirea taramul reusitei absolute, Gheorghidiu vede in Ela acel alter-ego cu care va reusi sa creeze cuplul perfect.Cand Tache Gheorghidiu, unchiul eroului, le lasa o mostenire, ceea ce ofera cuplului posibilitatea lansarii in lumea moderna, Ela pare sa se schimbe. Devine interesata, snoaba, de o cochetarie excesiva.

Prapastia dintre soti se adanceste cand femeia incepe sa se indoiasca de gsturile vestimentare ale barbatului ei, de ideile lui filosofice, pe care le asculta altadata cu atata atentie si, mai ales, cand pare interesata de avocatul si dansatorul G.In psihologia eroului, care traieste intr-o permanenta lupta a intelectului cu afectul, explodeaza gelozia. Acest nou semntiment il tortureaza, ajungand la proportii catastrofice. Chinul sufletesc e defineste printr-o permanenta pendulre intre supiciune si infirmarea ei, intre iubirea pentru Ela si orgoliul masculine. Acest chin este alimentat si de reactille misterioase ale femeii, raspunsurile ei fiind, cel mai adesea, tacerea.

Interesant pentru analiza sentimentului geloziei este episodul excursiei de la Odobesti, organizata de Anisoara, verisoara lui Stefan.
La plecare, profitand de dificultatea aranjarii cuplurilor in automobile, Ela face parka tot posibilul s ail aduca alaturi pe G., iar pe parcursul celor trei zile petrecute la Odobesti, Gheorghidiu, analist lucid, intransigent, observa cum sotia lui cauta apropierea dansatorului, iar in prezenta acestuia 'avea o voce usor eotionata'.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.