Tema iubirii intr-un text narativ

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

Stefan Gheorghidiu este un stralucit student la filozofie, fara mijloace materiale; in facultate se indragosteste de Ela. Initial, acesta a pus iubirea lui sub semnul orgoliului ("orgoliul a constituit baza viitoarei mele iubiri"), beneficiind de admiratia tutror. Pasiunea este stimulata de vanitatea masculina; aceasta pasiune se adanceste in timp; cei doi isi traiesc clipele de intimitate cu daru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema iubirii intr-un text narativ

Stefan Gheorghidiu este un stralucit student la filozofie, fara mijloace materiale; in facultate se indragosteste de Ela. Initial, acesta a pus iubirea lui sub semnul orgoliului ("orgoliul a constituit baza viitoarei mele iubiri"), beneficiind de admiratia tutror. Pasiunea este stimulata de vanitatea masculina; aceasta pasiune se adanceste in timp; cei doi isi traiesc clipele de intimitate cu daruire, admiratia Elei intalnindu-se cu placerea lui Stefan de a-si etala cunostintele de filozofie.

Tanarul intalneste in iubirea unica, absoluta, la care aspira, modul de a se implini pe sine : "sa tulburi atat de mistuitor o femeie dorita de toti; sa fii atat de necesar unei existente, erau sentimente care ma adevereau in jocul intim al fiintei mele." Situatia se schimba in momentul in care Gheorghidiu primeste o mostenire neasteptata din partea unui unchi; acum cei doi duc o viata mondena; in timp ce Stefan nu este interesat de acest aspect, Ela descopera modalitati de a-si etala farmecul, fapt ce duce la modificari in cuplu.

Stefan incepe sa fie dominat de gelozie si de neliniste. Un alt unchi al lui Stefan, Nae, le face propunerea de a cumpara o intreprindere metalurgica, ceea ce duce la o noua neconordanta intre cei doi : in timp ce el simtea repulsie fata de acest tip de activitate, ea era atrasa de oferta. Mai mult, este incantata de propunerea de a seduce un important om de afaceri. Stefan este deranjat de implicarea sotiei sale in afacerile legate de mostenire, datorita orgoliului sau si conceptiei ca barbatul este superior femeii, aceasta fiind un mijloc de a-si manifesta puterea protectoare. ("...as fi vrut-o mereu feminina, deasupra discutiilor acestora vulgare, plapanda si avand nevoie sa fie protejata").

Orgoliul lui Gheorghidiu este macinat de jocul seductiilor, al micilor flirturi din cadrul intalnirilor mondene. Pe de alta parte, Ela este incantata de noua sa viata, fiind magulita de succesul pe care il are pe langa un domn G. O criza grava in cuplu o reprezinta excursia la Odobesti; relatia devine una tensionata, presarata cu despartiri si impacari. Pentru a se razbuna, Gheorghidiu aduce acasa o prostituata cu care sotia sa il gaseste in pat. Dupa un alt conflict, Gheorghidiu ii cere Elei sa paraseasca locuinta si sa accepte un divort amiabil. Ulterior, cei doi se impaca, Stefan Gheorghidiu gasind dovada ca Ela nu il inselase.

Tortura geloziei este accentuata de departare, cand Stefan pleaca pe front; el era convins ca Ela il insela cu G. Ela se temea sa nu ramana o vaduva saraca, motiv pentru care incerca sa isi convinga sotul sa treaca o suma de bani pe numele sau. Obtinand o permisie, Stefan traieste alaturi de Ela "ultima noapte de dragoste". Afland dorinta sotiei sale, este convins ca aceasta vrea sa divorteze, convingere intarita si de faptul ca il zarise pe domnul G. la Campulung.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.