Tema iubirii intr-un text de Mihai Eminescu - Stau in cerdacul tau

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.69

nivel: Liceu

Fiind mereu în consonanță cu sentimentele ființei umane, natura participă afectiv la realitățile sufletești evocate. Totodată, în poezia erotică a lui Eminescu pot fi identificate două etape: prima ilustrează o dragoste ce se poate împlini într-un cadru natural idilic iar a doua marchează drama neîmplinirii în plan sentimental, reliefând o iubire imposibilă într-un peisaj natural stingher, schița[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema iubirii intr-un text de Mihai Eminescu - Stau in cerdacul tau

Fiind mereu în consonanță cu sentimentele ființei umane, natura participă afectiv la realitățile sufletești evocate. Totodată, în poezia erotică a lui Eminescu pot fi identificate două etape: prima ilustrează o dragoste ce se poate împlini într-un cadru natural idilic iar a doua marchează drama neîmplinirii în plan sentimental, reliefând o iubire imposibilă într-un peisaj natural stingher, schițat sumar.

Iubirea ca prilej de înălțare spirituală, ca necesitate a sufletului și implicit ca experiență fericită este evocată și în sonetul „Stau în cerdacul tău…”. Experiența erotică este, în acest caz, prezentată într-o tonalitate senină și se identifică cu momentul contemplării iubitei. Într-un cadru nocturn plin de feerie, eul liric ia parte la un ritual intim și misterios.

Acesta se află în cerdacul iubitei, loc fixat încă din titlul poeziei. Prezența eului liric este marcată prin formele verbale și pronominale de persoana I și a II-a: “stau”, “eu”, “tu”, “te uiți”,”desfaci”, precum și prin adjectivele pronominale posesive “(ochii) mei” și “(mâna) ta”. Astfel, se remarcă lirismul subiectiv, caracterizat atât prin monolog confesiv (“stau”) cât și adresat (“ai obosit”, “desfaci”, “sufli”).

Dragostea este văzută ca o cale de cunoaștere, o permanentă căutare a idealului. Femeia iubită este unică, este o ființă perfectă, atât ca fizic cât și ca alcătuire sufletească. Ideea frumuseții fizice se regăsește în versurile “În val de aur părul despletind”/ “L-ai aruncat pe umeri de ninsoare”. Metafora “val de aur” sugerează părul blond auriu care se revarsă peste umeri, trăsătură specifică idealului feminin eminescian, iar metafora “umeri de ninsoare” se referă la pielea albă a femeii. Grația și gingășia iubitei sunt dezvăluite de precizarea “Încet te-ardici” și “mâna ta cea fină”. În plan spiritual, aceasta este capabilă să încerce experiența reveriei meditative, fiind o apariție solemnă, oarecum învăluită în mister: “Cum tu te uiți cu ochii în lumină.”, “Desfaci visând pieptarul de la sân”.

Femeia desăvârșită nu este, în acest caz, o fantasmă, un ideal inexistent, un înger sau o zână este o prezență materială palpabilă, întrucât eul liric o identifică cu ființa iubită. Așadar, ea desfășoară ritualul intim în planul realului, idealitatea fiind percepută ca o ființă în mișcare. Privită din cerdac, înăuntru, femeia, cu ochii în lumină, își despletește părul, lăsându-l să-i cadă pe umeri, își desface pieptarul de la sân, apoi se ridică încet și stinge lumânarea. Discursul liric este impresionant, îndrăgostitul fiind fermecat de fiecare gest al iubitei.

Uzitarea verbelor la timpul prezent (“stau”, “te uiți”, “desfaci”, “tremură”) sugerează intensitatea sentimentului erotic, eternizând, totodată, iubirea celor doi. Fereastra, mediu transparent, face posibilă apropierea dintre eul liric și ființa dragă. Astfel, discursul liric nu este marcat de zbucium sufletesc, neliniști și suferință, iubirea fiind redată ca experiență benefică.

Natura este în concordanță cu sentimentele îndrăgostitului. Se remarcă elemente nocturne specifice liricii romantice eminesciene: seninul nopții, luna, stelele, umbra. Cadrul descris este dominat de o atmosferă intimă, solemnă și plină de romantism. Este un spațiu de basm, ce vrăjește și îndeamnă la visare: “Noaptea-i senină”, “Crengi mari în flori de umbră”, “stelele tremură prin ramuri”, “luna bate trist în geamuri”. Personificarea lunii, astrul iubirii, (“luna bate trist”) semnifică gravitatea scenei, scenă învăluită într-o oarecare tristețe, dar nu deznădejde sau disperare ci melancolia din momentul încheierii ritualului erotic.

Eul liric rămâne în întuneric (“În întuneric ochii mei rămân”), rămâne în umbră, neștiut, privirea fiind singura cale de acces către misterul ritualului. Însă, speranța împlinirii totale a experienței erotice rămâne, aceasta fiind sugerată de seninul nopții și de lumina ce învăluie privirea iubitei. Așa cum lumina lunii reușește să pătrundă în odaia iubitei, luminându-i chipul, privirea îndrăgostitului devine limbaj și cale de acces către ființa dragă, în acest fel fiind satisfăcută necesitatea spiritului de a ajunge la trăirea considerată a fi cea mai înălțătoare, iubirea.

În concluzie, întreaga poezie susține ideea dragostei ca experiență superioară posibilă atât prin evocarea idealului feminin ca prezență concretă, cât și prin identificarea unei căi de acces la complexitatea ritualului erotic, privirea, ce deschide posibilitatea cuprinderii totale a sentimentului iubirii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.