Tema familiei intr-un text narativ - Morometii de Marin Preda

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

Catrina mai fusese căsătorită o dată și are o fiică. Actuala sa familie este una dintre cele mai numeroase din sat și printre puținele care au copii din două căsătorii. Membrii familiei par a fi grupați în tabere rivale, în ciuda faptului că stau toți asezați la o masă rotundă și foarte mică; acest lucru însa nu ajută la sporirea unității familiei. Cei trei frați din prima căsătorie a lui Moromete[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema familiei intr-un text narativ - Morometii de Marin Preda

Catrina mai fusese căsătorită o dată și are o fiică. Actuala sa familie este una dintre cele mai numeroase din sat și printre puținele care au copii din două căsătorii. Membrii familiei par a fi grupați în tabere rivale, în ciuda faptului că stau toți asezați la o masă rotundă și foarte mică; acest lucru însa nu ajută la sporirea unității familiei. Cei trei frați din prima căsătorie a lui Moromete “stăteau pe partea din afară a tindei, ca și când ar fi fost gata în orice clipă să se scoale de la masă și să plece afară.”

Acest detaliu sugerează ideea că ei nu aparțin familiei, pentru că mama vitregă îi are lângă ea ”pe ai ei, Niculae, Ilinca și Tita, copii făcuți cu Moromete”. Poziția tatălui reliefează autoritatea sa absolută : “stă deasupra tuturor, în pragul celei de-a doua odăi, de pe care el stăpânea cu privirea pe fiecare.” Atmosfera conflictuală din cadrul familiei Moromete este evidentă din gesturi și din priviri : Moromete are în glas “fire de amenințare”, îi vorbește amenințător lui Achim, care îi răspunde cu dispreț, pe Niculae îl fulgeră cu privirea apoi, certându-l cu “glas îndesat”.

Tot în această scenă ne sunt dezvăluite treptat și amenințările ce vor duce, în timp, la destrămarea familiei; școala lui Niculae trebuie achitată, fonciirea a rămas neplătită, iar Achim dorește să plece cu oile la București, fiind necesară și plătirea ratei la bancă. Cei trei își condamnă tatăl pentru ezitările sale.

Scena salcâmului este construită într-un registru stilistic diferit. E spre ziuă, iar luna “semăna cu un soare mort, ciuntit și rece”. Bocetele ce se aud din cimitir pare că “ies din pământ”. Uriașul salcâm în care “copiii se urcau în orice primăvară și îi mâncau florile”, iar iarna “îi îmbrățișau tulpina”, care “era curățat de crăci în fiecare an și creștea la loc mai bogat” domina întreg satul și pare nemuritor. Chiar când așchiile încep să sară din trunchiul său, ele par să se așeze în jurul lui protector. Când se prăbușește la pământ, totul dobândește un aer tragic, de moarte violentă, ca și cum cineva ar fi silit să răspundă unui alt destin, nefast. Protecția salcâmului nu se mai exercită asupra împrejuruimilor : “cercul deschis și câmpia năpădeau împrejurimile” și “totul se făcuse mic.”

Scena se încheie în aceeași atmosferă rău prevestitoare în care începuse, cu stolul de ciori care zboară derutate, căci nu mai recunosc locul. Salcâmul a reprezentat în lumea vegetală ceea ce reprezintă Ilie pentru familia sa, un “pater familias”. Destinul unuia este anticipat de destinul celuilalt.

Deși Moromete ține la unitatea familiei, aceasta se va destrăma din cauza imposibilității de comunicare dintre membrii săi (tatăl reprezintă mentalitatea tradițională, în timp ce fiii săi mai mari sunt atrași de mirajul orașului, iar fiul cel mic, Niculae, este dornic de a studia.), dar și pentru că timpul era nerăbdător cu oamenii. Dacă la începutul romanului lumea era așezată, în final lucrurile se precipită, amenințând liniștea acesteia. În volumul al doilea, Ilie Moromete intră într-un con de umbră. Moromete face ultima încercare nereușită de a își aduce fiii acasă. Părăsit la bătrânețe de Catrina, el rămâne doar cu fata cea mică, autoritatea lui scade, oamenii nu îl mai respectă ca altădată. În ciuda transformărilor sociale la care asistă, Ilie Moromete nu acceptă ideea că rostul său în lume a fost greșit și că țăranul trebuie “să dispară”. Ultima replică a lui Moromete – crezul său de viață, libertatea morală, - “D-le… eu întotdeauna am dus o viață independentă!”

Romanul urmarește procesul destrămării familiei Moromete, destrămare simbolică pentru “stingerea unei lumi” sub presiunea unor factori exteriori sau unor elemente de comportament. Pe lângă tema familiei ,care include și tema paternității, se observă și tema tercerii timpului, confruntarea omului cu istoria potrivnică. Se insistă pe relațiile dintre membrii familiei Moromete și mai ales pe drama tatălui nepuntincios în a menține familia unită. Drama paternității se grefează pe contextul social – istoric, care aduce schimbarea ordinii cunoscute a lumii. Agresiunea istoriei spulberă iluzia personajului : unitatea familiei, libertatea morală a individului. Risipirea familiei duce la prăbușirea morală a tatălui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.