Tema familiei - Enigma Otiliei

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Liceu

. Familia îi oferă nu doar un acoperiș deasupra capului, ci și liniștea sufletească de care oricare ființă are nevoie pentru a se dezvolta armonios, idee sugerată și de Petre Țuțea în afirmația:..... Tot de aici pornește și proverbul: „Nicăieri nu este omul mai fericit decât în sânul familiei sale.” Așadar, observăm că pentru om familia reprezintă spațiul de echilibru, destindere, cuge[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema familiei - Enigma Otiliei

. Familia îi oferă nu doar un acoperiș deasupra capului, ci și liniștea sufletească de care oricare ființă are nevoie pentru a se dezvolta armonios, idee sugerată și de Petre Țuțea în afirmația:..... Tot de aici pornește și proverbul: „Nicăieri nu este omul mai fericit decât în sânul familiei sale.” Așadar, observăm că pentru om familia reprezintă spațiul de echilibru, destindere, cugetare și împăcare cu sinele. Pentru societate, familia joacă un rol deosebit deoarece ea este punctul de plecare în dezvoltarea societății sau a unui sistem politic, social și moral bine organizat.

De-a lungul timpului, subiectele ce se desfășurau pe marginea familiei nu au rămas neexplicate, ci, dimpotrivă, au constituit o sursă de inspirație pentru scriitori. Printre aceștia se remarcă și romancierul George Călinescu, care, în romanul „Enigma Otiliei” dezvoltă o temă de factură balzaciană, și anume cea a familiei din societatea burgheză bucureșteană de la începutul secolului al XX-lea în care pozițiile sociale se stabileau în funcție de avere. De aici rezultă încleștarea și desfășurarea de energii în jurul moștenirii lui moș Costache.

Ideea paternității este nucleul epic al romanului, deoarece fiecare dintre personaje determină cumva soarta orfanei Otilia, ca niște „părinți”, fapt confirmat și de George Călinescu însuși, care-și intitulase inițiale romanul „Părinții Otiliei”.
Conflictul romanului se bazează pe relațiile dintre două familii înrudite, care sugerează universul social prin tipurile umane realizate. O familie este a lui Costache Giurgiuveanu, posesorul averii, și Otilia Mărculescu, o adolescentă orfană, fiica celei de-a doua soții decedate a lui moș Costache. În această familie pătrunde Felix Sima, fiul surorii bătrânului, care vine la București pentru a studia medicina. Tânărul locuiește la tutorele său legal, moș Costache. Un alt „intrus” este Leonida Pascalopol, un prieten al bătrânului, care este atras în familia Giurgiuveanu de afecțiunea pentru Otilia, pe care o cunoștea de mică.

A doua familie, înrudită, care aspiră la moștenirea averii bătrânului este familia surorii lui moș Costache, Aglae. Clanul Tulea este alcătuit din soțul, Simion Tulea, și cei trei copii ai lor: Olimpia, Aurica și Titi. În această familie pătrunde Stănică Rațiu, care este căsătorit cu Olimpia și care dorește să obțină zestrea soției sale.
Pe fondul infinitelor răutăți împotriva Otiliei și a luptei acerbe pentru moștenire, clanul Tulea cunoaște declinul familiei. Aglae nu reușește să pună mâna pe averea lui Costache, deoarece Stănică fură banii bătrânului de sub saltea, provocând moartea acestuia. Stănică renunță la Olimpia, care-l plictisea și nu putea ține pasul cu ritmul său alert de arivist. El folosește ca pretext faptul că Olimpia nu putea să-i dăruiască copii. Stănică o preferă pe Georgeta, o femeie „ușoară”, dar prezentabilă și inteligentă, care-i va înlesni accesul în „high-life-ul” bucureștean. Titi se tulbură erotic și trăiește o scurtă eperiență matrimonială. În urma divorțului el evoluează psihic spre o „idioțenie” vizibilă. Aurica va rămâne tot nemăritată și nerealizată erotic.

Competiția pentru moștenirea bătrânului avar este un prilej de observare a efectelor obsesiei banului, pe plan moral. Bătrânul , proprietar de imobile, restaurante și acțiuni, nutrește iluzia longevității și nu pune în practică niciun proiect pentru a asigura viitorul Otiliei deoarece nu vroia să cheltuiască bani. Deși are o afecțiune sinceră pentru fată, bătrânul amână înfierea ei, de dragul banilor și din teama de Aglae.

Alături de avariție, lăcomie și parvenitism sunt înfățișate și alte aspecte ale familiei burgheze: relația dintre soți, căsătoria, orfanul. Căsătoria face parte dintre preocupările unor personaje: Aurica, fata bătrână, are obsesia căsătoriei; pascalopol dorește să aibă o familie și se căsătorește cu Otilia: Stănică se însoară cu Olimpia pentru zestrea niciodată primită; Felix se va căsători, ratând relația cu Otilia, după ce își va face o carieră. Banul pervertește relația dintre soți. Stănică se însoară pentru a-și face o situație materială, dar nu-și asumă rolul de soț sau de tată. În clanul Tulea, rolurile sunt inversate: Aglae conduce autoritar, Simion brodează, iar, mai târziu, el este abandonat într-un ospiciu. Orfanii au doi protectori: Costache și Pascalopol. Moș Costache este zgârcit, dar își iubește sincer fiica, deși nu o adoptă legal, în timp ce Aglae, adevăratul avar al romanului, strivește personalitatea copiilor săi, anulându-le șansa împlinirii matrimoniale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.