Tema banului intr-un text narativ Enigma Otiliei de George Calinescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.56

nivel: Liceu

Tema iubirii nu ocupa un prim plan, dar creeaza aceasta impresie deoarece dragostea este un sentiment definitoriu pentru orice fiinta. Cuplul Otilia-Felix se impune in categoria esecului provocat din interior. Femeia, surprinzator de matura, se declara frivola si inferioara barbatului. Ea se opune casatoriei, desi mostenirile ar fi asigurat un trai decent, pe motiv ca i-ar frana cariera lui Felix[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema banului intr-un text narativ Enigma Otiliei de George Calinescu

Tema iubirii nu ocupa un prim plan, dar creeaza aceasta impresie deoarece dragostea este un sentiment definitoriu pentru orice fiinta. Cuplul Otilia-Felix se impune in categoria esecului provocat din interior. Femeia, surprinzator de matura, se declara frivola si inferioara barbatului. Ea se opune casatoriei, desi mostenirile ar fi asigurat un trai decent, pe motiv ca i-ar frana cariera lui Felix. In realitate, Otilia isi apara libertatea si isi urmeaza natura.

Tema mostenirii aduce in prim plan problema banului, a averii, care influenteaza adanca viata a individului, ii confera demnitate si putere in raport cu semenii sai. Ca in romanele lui Balzac, majoritatea personajelor urmaresc la modul obsesiv sa intre in posesia unei mosteniri care sa le schimbe destinul.

Conflictul romanului se bazeaza pe relatiile dintre cele doua familii inrudite, care sugereaza universul social pentru tipurile umane realizate. O familie este cea a lui Costache Giurgiuveanu, posesorul averii, si Otilia Marculescu, adolescenta orfana, fiica celei de-a doua sotii decedate. Aici apare si Felix Sima, fiul surorii batranului, care vine la Bucuresti pentru a studia medicina si se cazeaza la tutorele sau legal, Mos Costache. Un alt intrus in aceasta familie este Leonida Pascalopol, prieten al batranului, pe care afectiunea pentru Otilia il aduce in casa acestora.

Cealalta familie in jurul careia se organizeaza subiectul operei este familia surorii lui mos Costache, Aglae. Familie inrudita si vecina cu prima, ea aspira la mostenirea averii batranului.Istoria unei mosteniri include doua conflicte: primul este iscat in jurul averii batranului, iar al doilea destrama familia Tulea din cauza interesului lui Stanica tot pentru aceeasi avere.

Competitia dintre anumite personaje (adversitatea manifestata de Aglae impotriva orfanei Otilia) este data de dorinta de inavutire a familiei Tulea, mai exact a Aglaiei si a lui Stanica Ratiu. Scopul lor este de a dobandi banii, casa, actiunile, proprietatile, lucrurile, pamantul lui Costache Giurgiuveanu dupa ce acesta moare si a dobandi astfel un statut social mai bun. Seful in familia Tulea este Aglae, un personaj balzacian ce intruchipeaza dorinta agresiva de imbogatire pornita dintr-un instinct familial.

Neavand incredere decat in avere, ea desconsidera activitatea intelectuala, convinsa fiind ca "cine citeste prea mult se scranteste", iar "facultatatea este pentru baietii de bani gata". Sora lui mos Costache improasca fara retinere cu dusmanie pe cei care ar putea sa-i lezeze intentiile de a intra in posesia averii ravnite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.