Tema - Expertiza medico-legala pe cadavru

1x punct

categorie: Drept

nota: 8.96

nivel: Facultate

Fisierul este tip doc si are 12 pagini

Despre expertiza medico-legala pe cadavru.
Expertiza medico-legala pe cadavru reprezinta una dintre cele mai importante expertize in practica medico-legala curenta. Activitatea expertala referitoare la cadavre se desfasoara intr-un cadru legislativ bine definit. Unele reglementari privind expertiza medico-legala pe cadavru sunt prevazut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tema - Expertiza medico-legala pe cadavru

Fisierul este tip doc si are 12 pagini

Despre expertiza medico-legala pe cadavru.
Expertiza medico-legala pe cadavru reprezinta una dintre cele mai importante expertize in practica medico-legala curenta. Activitatea expertala referitoare la cadavre se desfasoara intr-un cadru legislativ bine definit. Unele reglementari privind expertiza medico-legala pe cadavru sunt prevazute in Codul de Procedura Penala, dar reglementarile specifice referitoare la aceasta activitate se gasesc in legislatia actuala privind organizarea si functionarea institutiilor de medicina legala si in normele procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale.
In conformitate cu prevederile art.114 Cod Procedura Penala, expertiza medico-legala pe cadavru este obligatorie in cazurile de moarte violenta, de moarte a carei cauza nu se cunoaste sau de moarte suspecta.
Reglementarile specifice referitoare la constatarea si expertiza medico-legala pe cadavru se gasesc in Normele procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale in sectiunea 5, la art.34-48. Redam mai jos principlalele aspecte din aceste reglementari.
Constatarea si expertiza medico-legala pe cadavru implica urmatoarele aspecte:
- examinari la locul unde a fost gasit cadavrul sau in alte locuri pentru constatarea indiciilor privind cauza mortii si circumstantele ei;
- examinarea exterioara a cadavrului si autopsia, inclusiv exhumarea;
- examinari complementare de laborator, cum ar fi cele histopatologice, bacteriologice, toxicologice, hematologice, serologice, biocriminalistice.
Autopsia medico-legala se efectueaza numai la solicitarea organelor judiciare (organelor de urmarire penala sau instantelor de judecata) si este obligatorie in urmatoarele cazuri:
- moarte violenta;
- cauza mortii nu este cunoscuta;
- cauza mortii este suspecta (situatiile in care un deces este considerat drept moarte suspecta in contextul acestui act normativ au fost expuse la subcapitolul 2.8.-Moartea suspecta si moartea subita).
Autopsia medico-legala se refera la autopsia cadavrului, respectiv a partilor de cadavru sau a pieselor scheletice.
Organul judiciar care solicita autopsia medico-legala are obligatia sa puna la dispozitia medicului legisturmatoarele documente:
- ordonanta emisa de organul de urmarire penala sau incheierea instantei de efectuare a expertizei pe cadavru care contine obiectivele acesteia;
- procesul verbal de cercetare la fata locului;
- copia completa a foii de observatie clinica, in cazul persoanelor decedate in unitati spitalicesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.