Televizionare

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Activitatile pe care mintea le va procesa in continuare raman cele mediate de emisfera dreapta - mai cu seama sistemul limbic - si tin, in general, de recunoasterea imaginilor, depozitarea lor in subconstient si activarea intensa a emotiilor sau a afectelor.

Daca vizionarea se desfasoara intensiv inca din primii ani de viata, in perioada 2-5 ani si, mai tarziu, la 5-14 ani cand, pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Televizionare

Activitatile pe care mintea le va procesa in continuare raman cele mediate de emisfera dreapta - mai cu seama sistemul limbic - si tin, in general, de recunoasterea imaginilor, depozitarea lor in subconstient si activarea intensa a emotiilor sau a afectelor.

Daca vizionarea se desfasoara intensiv inca din primii ani de viata, in perioada 2-5 ani si, mai tarziu, la 5-14 ani cand, practic, se dezvolta creierul, atunci aceasta activitate poate cauza o anumita atrofiere corticala, o dezvoltaAZre insuficienta a unor arii neuronale si aceasta atat prin privarea de stimulii necesari varstei, cat si prin presiunea inhibitorie pe care vizioAZnatul o exercita, spre exemplu, asupra functionarii emisferei stangi.

Copiii, tinerii sau adultii la care s-a manifestat acest fenomen risca sa nu-si mai poata dezvolta niciodata (poate doar in cazuri speciale si cu eforturi extrem de mari) corespunzator cortexul, adica vor fi lipsiti de anumite abilitati mentale dintre cele de care un creier sanatos dispune in mod normal.

Daca vizionarea se desfasoara incepand cu o varsta la care nu se mai pune in pericol insasi configurarea structurata a retelelor neuronale, atunci vizionarea exagerata va crea "doar" probleme de natura functionala, probleme care vizeaza aceleasi abilitati ca si in cazul anterior, dar care pot fi remediate prin revenirea la o viata normala, prin micsorarea timpului vizionarii sau renuntarea la ea.

In mod rezumativ, problemele aparute in urma vizionarii TV se regasesc in tabloul simptomatologie al sindroamelor LD (probleme de invatare) si ADHD (probleme de atentie si hiperactivitate):1. La multi dintre copiii de astazi poate fi constatata cu usurinta neputinta de a asculta sau urmari cu atentie o expunere oarecare, chiar si o simpla discutie.

Aceasta, deoarece la acesti copii nu s-au dezvoltat suficient abilitatile auditive ce vizeaza distingerea sunetelor si analizaAZrea mesajelor verbale. Prin vizionarea TV, micii telespectatori, concentrandu-si atentia, in special, asupra efectelor vizuale, nu si-au antrenat suficient mintea ca sa inteleaga si sa retina in mod discursiv, s-au deAZprins sa ignore mesajele vorbite.

2. Deficientele privind memoria de scurta durata alcatuiesc unul dintre principalele motive ale diminuarii atentiei. Tinerii la care apare sindromul LD nu pot retine in minte un interval de timp suficient de lung cuvinte sau fraze abia auzite, astfel incat sa poata construi inteAZlesul mesajului care li se comunica. Ei nu pot urmari ideea care li se comunica daca frazele sunt prea lungi, caci au uitat ceea ce ii s-a spus cu cateva momente mai inainte.

3. Tinerii generatiei TV nu pot intelege, nu-si pot aminti si nu pot aplica ceea ce au citit. Televiziunea scade semnificativ dispozitia si capacitatea de a mai citi, deoarece activitatea corticala solicitata de vizionarea TV este mediata de alti centri neuronali decat cititul si, in aceAZlasi timp, inhiba configurarea retelelor neuronale ce ar trebui sa medieze lectura. Structura corticala a celor care au crescut cu televizorul defavorizeaza in mod decisiv capacitatea de a citi. Prin lectura insa tanarul societatii urbanizate pierde unul din cele mai importante mijloace pe care le avea pentru dezvoltarea structurala a creierului.

4.Imaginatia tinerilor care se uita mult la televizor este foarte putin creativa, foarte saraca, in ciuda faptului ca mintea lor este prinsa
in diferite scenarii mentale sau reverii mai mult decat in cazul unui om normal. Aceste reverii insa, nu stimuleaza imaginatia, ci o epuizeaza. Scenariile se produc aproape de la sine in minte datorita unei imaginatii puternic excitate, prin intermediu] vizionarii, si datorita multimii imaginilor care au fost aruncate in cutia neagra a subconstientului, de unde se intorc pentru a ocupa mintea persoanei respective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.