Tehnologii de obtinere si diversificare a produselor agro-alimentare ecologice

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fortifierea alimentelor de baza se practica in numeroase tari, fie in baza unor norme legale adoptate la nivel national, fie optional, de catre producatori. Recomandarile OMS in acest sens sunt mentionate in tabelul 1.
Substantele nutritive cu care se realizeaza fortifierea sunt proteinele, aminoacizii, vitaminele, sarurile minerale. Data fiind larga utilizare in alimentatie, alimentele vec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologii de obtinere si diversificare a produselor agro-alimentare ecologice

Fortifierea alimentelor de baza se practica in numeroase tari, fie in baza unor norme legale adoptate la nivel national, fie optional, de catre producatori. Recomandarile OMS in acest sens sunt mentionate in tabelul 1.
Substantele nutritive cu care se realizeaza fortifierea sunt proteinele, aminoacizii, vitaminele, sarurile minerale. Data fiind larga utilizare in alimentatie, alimentele vectoare cele obisnuite sunt cerealele si derivatele lor.

Alimentele vectoare de fortifiere trebuie sa se refere la produsele consumate de intreaga colectivitate, sa fie stabile si sa nu se piarda prin aplicarea anumitor practici culinare. In scopul realizarii ultimului deziderat se impune necesitatea unui program educativ pentru populatie.
Mecanismul de fortifiere trebuie sa tina cont de compozitia chimica a fiecarui aliment in parte deoarece:
Suplimentarea aminoacizilor in faina de grau are drept scop compensarea deficitului in lizina - primul aminoacid limitant al proteinelor din cereale - si uneori in treonina si triptofan.

Tehnologia de suplimentare consta in introducerea lizinei in faina cu ajutorul unor dozatoare speciale, care realizeaza in acelasi timp o amestecare perfecta a componentelor.
Investigatiile efectuate pe animale si oameni au demonstrat ca fortifierea fainii cu lizina determina o importanta accelerare a cresterii si o imbunatatire a retentiei azotului la copii si adulti.
Suplimentarea micronutrientilor - vitamine si minerale - in faina de grau

In stare naturala graul reprezinta o sursa importanta de vitamine B1, B2, niacina, piridoxina, vitamina E, Fe, Zn. Datorita faptului ca majoritatea micronutrientilor se gasesc in straturile exterioare ale bobului, acestea se pierd in mare masura in timpul procesului de macinare (pierderile fiind proportionale cu gradul de extractie al fainii).In numeroase tari faina de grau este fortifiata prin adaugarea vitaminelor B1, B2, PP si Fe. In unele tari se adauga Ca si acid folic. Se pot suplimenta si vitaminele A si D.

In general cantitatile de vitamina B1, niacina si Fe adaugate in faina sunt proportionale cu cantitatile pierdute prin macinare. Pentru vitamina B2 cantitatile adaugate in faina sunt mai mari decat pierderile provocate prin macinare.Fortifierea fainii se face cu un premix compus din microelemente, care se introduce intr-un dozator volumetric amplasat aproape de sfarsitul procesului de macinare. Cantitatea de premix introdusa in faina poate fi modificata prin reglarea turatiei motorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.