Tehnologii de indoire

1x punct

categorie: Fizica

nota: 9.97

nivel: Liceu

2. Procesul de îndoire
Îndoirea este operația tehnologică de modificare a formei și dimensiunilor semifabricatelor fără îndepărtare de material.
Capetele barei permit fixarea în vederea realizării operației de îndoire.

Ele nu sunt supuse procesului de îndoire. După îndoire se constată că axa de simetrie (fibra medie deformată) nu-și modifică lungimea. Partea superioar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologii de indoire

2. Procesul de îndoire
Îndoirea este operația tehnologică de modificare a formei și dimensiunilor semifabricatelor fără îndepărtare de material.
Capetele barei permit fixarea în vederea realizării operației de îndoire.

Ele nu sunt supuse procesului de îndoire. După îndoire se constată că axa de simetrie (fibra medie deformată) nu-și modifică lungimea. Partea superioară a barei este solicitată la întindere, iar partea inferioară la compresiune. Fibra medie (axa neutră) se utilizează pentru calculul lungimii inițiale a semifabricatului.
r - raza de îndoire;
α - unghiul la centru;
l1,l2 - lungimi nedeformate.

Raza minimă de îndoire, rmin depinde de grosimea materialului și de natura sa.La realizarea operației de îndoire se recomandă:Limitarea razei de îndoire la valoarea rmin=Kd; K = este o costantă de material;
Îndoirea să se facă după o direcție perpendiculară pe direcția de laminare a materialului;

La îndoiri repetate este necesară o încălzire locală la temperatura de recoacere a materialului pentru a se evita fenomenul de ecruisare;Încălzirea materialului la temperatura de forjare, atunci când raza de îndoire este sub cea minimă, în general se aplică la țevile cu o grosime a peretelui mică.Folosirea unor dispozitive pentru evitarea deformării materialului pe direcție transversală.

3. Scule și utilaje folosite la îndoire
- dispozitive (prese) manuale;
- dispozitive (prese) mecanice;
- mașini de îndoit.

4. Îndoirea manuală a țevilor cu pereti subtiri
(țevi cu perete subțire și foarte subțire, sub 1ś2 mm, în funcție de diametru).Îndoirea se face la rece sau la cald în funcție de materialul de umplere a țevilor.

În timpul îndoirii țevile se pot ovaliza sau chiar turti, pentru a evita ovalizarea, țevile sunt umplute cu nisip sau colofoniu topit (sau soluție de gheață cu săpun) iar capetele se obturează cu dopuri din lemn.Îndoirea la cald se face prin încălzirea cu flacară sau CIF a zonei ce urmează a fi îndoită, în acest scop se utilizează dispozitive speciale iar în practică îndoirea se face între anumite limite, (raze minime de curbură).

În timpul procesului de îndoire la cald materialul dincare este executată țeava își pierde din proprietățile fizico-mecanice și chimice pe care le are.Datorită evoluției tehnologice a sculelor și dispozitivelor din anii precedenți, îndoirea țevilor la cald se foloseste tot mai puțin, și în multe cazuri nici nu se poate folosi după normele germane DVGW, din aceste considerente în 98% din cazuri se folosește îndoirea la rece, ca să nu se deterioreze calitatea țevilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.