Tehnologia romanilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Anumite tipuri de constructii - in marea majoritate edificii publice - au fost inventate de romani: arcul de triumf, amfiteatrul, apeductul, podurile, monumentul numit "trofeu" , panteonul, coloana votiva ornata, villa. Marea dezvoltare pe care au dat-o constructiei boltei - inventie greceasca, perfectionata de etrusci - le-a permis sa construiasca poduri ale caror arcuri au deschideri colosa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologia romanilor

Anumite tipuri de constructii - in marea majoritate edificii publice - au fost inventate de romani: arcul de triumf, amfiteatrul, apeductul, podurile, monumentul numit "trofeu" , panteonul, coloana votiva ornata, villa. Marea dezvoltare pe care au dat-o constructiei boltei - inventie greceasca, perfectionata de etrusci - le-a permis sa construiasca poduri ale caror arcuri au deschideri colosale (cele ale podului din Alcantara - 27 m; din Narni - 32 m, etc).

Intrebuintarea cu mare dexteritate tehnica a boltei le-a permis sa multiplice sistemul de scari si sa obtina adevarate performante tehnice - ca in cazul scarii in spirala din interiorul columnei lui Traian. Apeductul exista in civilizatiile orientale si in lumea greceasca, dar romanii i-au dezvoltat principiul aplicandu-l la scara mare, construind conducte care ajung pana la o lungime de 100 km (cand panta era prea mare constructorii recurgeau la cascade - ca in cazul celor 24 de cascade de pe parcursul apeductului Morvan-Autun).

Din motive de salubritate si de securitate, conductele erau - aproape pe tot parcursul apeductului - subterane. Vaile mai inguste erau trecute de apeduct in linie dreapta, folosindu-se sistemul arcadelor suprapuse (Pont-du-Gard atinge inaltimea de 48 m). In cazul vailor mai largi, pentru realizarea unui sistem de sifon inversat se foloseau conducte de plumb (un apeduct care aducea apa in orasul Lyon intrebuinta exclusiv tevi de plumb pe o lungime de 26 km - ceea ce inseamna aproape 2000 de tone de plumb).

Determinate pentru posibilitatea unor asemenea realizari au fost atat procedeele cat si materialele de constructie folosite. Mortarul - in primul rand - care probabil ca a fost mai intai utilizat in constructia palatelor unor regi din Asia Mica, dar pe care, variindu-i mereu compozitia, romanii l-au dus la un asemenea grad de eficienta tehnica incat s-ar putea spune ca a fost inventat pentru a doua oara de ei. Am mai vorbit atat despre originala lor tehnica adoptata in constructia drumurilor, cat si despre imensa extensiune a retelei: aproximativ 90.000 km de sosele si 200.000 km drumuri secundare.

La acestea se adauga si tehnica - uimitoare pentru acel timp - spalarii unor lungi tuneluri pentru aceste drumuri: 300 m (intre Napoli si Puzzoli) si chiar de 800 m - ca cel din apropierea lacului Bienne din Elvetia. - Tot in domeniul constructiilor trebuie amintite si unele remarcabile amenajari, ca de pilda perfectionarea sistemului de incalzire a edificiilor prin hipocaust - camera umpluta cu aer cald, instalata sub sala de incalzit, cu incalzirea si a peretilor prin conducte ingropate in zid (principiul hipocaustului fusese aplicat, inca in mileniul al III-lea i.Ch. - un caz ramas exceptional - in aria civilizatiei Indus).

In schimb romanii n-au facut progrese deosebite nici in domeniul constructiilor de canale, nici in domeniul irigatiei. Atelajul, apoi, a ramas primitiv, incat doi cai nu puteau trage o povara mai mare de o jumatate de tona (deci de sase ori mai putin decat atelajul de azi). Saua s-a perfectionat, dar scara selei era necunoscuta, iar potcoava, prea putin (celtii si iberii isi potcoveau caii cu multe secole inainte de Cristos; grecii - deloc; iar romanii, abia daca foloseau "hiposandala", un fel de talpa metalica prinsa in jurul copitei calului).

Totusi, comunicatiile puteau atinge un grad de velocitate surprinzator. Daca in mod obisnuit viteza trasurii de posta era de 45 km pe zi, iar a curierului imperial de 75 km, in schimb Tiberius a parcurs o distanta de 300 km in 24 de ore. Se mai citeaza si cazul unui ofiter - curier a ajuns de la Mainz la Koln - 160 km - in 12 ore. - Mai imporatnte, evident, si mai eficace erau transporturile maritime. Capacitatea curenta a unei nave din epoca elenistica era de 130 de tone; dar in epoca romana navele de transport imperiale ating o capacitate de 340 de tone. In cazuri exceptionale - ca cel despre care vorbeste Plinius cel Batran - o corabie romana putea depasi chiar 1.300 de tone.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.