Tehnologia obtinerii hartiei si a scrierii cartilor

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.91

nivel: Facultate

Tema propusa este in mare masura susceptibila trezirii curiozitatii elevilor, pentru ca cel putin in prezent, principalul suport al activitatii la clasa este hartia, caietul iar materialul didactic fundamental, manualul, are ca suport al informatiilor cuprinse tot hartia. Numai formularea intrebarilor: "Cine, cand si cum a inventat hartia?", "Stiti cum se fabrica hartia pe care scriem?" sau "Cine [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologia obtinerii hartiei si a scrierii cartilor

Tema propusa este in mare masura susceptibila trezirii curiozitatii elevilor, pentru ca cel putin in prezent, principalul suport al activitatii la clasa este hartia, caietul iar materialul didactic fundamental, manualul, are ca suport al informatiilor cuprinse tot hartia. Numai formularea intrebarilor: "Cine, cand si cum a inventat hartia?", "Stiti cum se fabrica hartia pe care scriem?" sau "Cine si cand a tiparit prima carte?" "Cum este posibila tiparirea acestui manual?" sunt capabile sa mobilizeze atentia elevilor, sa provoace dorinta de cunoastere si de dobandire a cunostintelor despre aceste materiale atat de utile elevului.

Teoria si practica pedagogica au demonstrat superioritatea motivatiei intrinseci in raport cu cea extrinseca in realizarea performantelor de invatare.
Disciplina "Educatie tehnologica" prin tematica prognozei care o parcurge, inclusiv prin tema propusa prin aceasta lucrare, incearca sa desfasoare activitati care sa stimuleze curiozitatea si interesul elevului, care pun accent pe motivatia intrinseca de invatare a acestuia si care sa-l ajute in viitoarea orientare scolara si profesionala.

Se presupune ca cel care a reusit sa fabrice pentru prima oara hartie a fost demnitarul chinez Tai Lun in anul 105 si a folosit ca materii prime scoarta de copac, canepa, zdrentele de tesaturi vegetale si plasele de prins peste, inspirandu-se de la viespi si gargauni, observand cum mesteca lemnul si produc un material asemanator hartiei pentru a-si confectiona cuibul.

Inainte de inventarea hartiei s-au utilizat, pentru retinerea si transmiterea celor scrise, tablita de lut si calcar, placute de lemn legate cu sfoara de matase sau cu curele de piele (chinezii, mileniul II i.C), foi de papirus (egiptenii, mileniul III i.C.), pergamentul (grecii, secolul al II-lea i.C.).
Din China, hartia patrunde apoi in Coreea, apoi in Japonia pentru ca in jurul anului 1100 sa patrunda pe pamant european.
Timp indelungat, hartia s-a produs manual din carpe albe de canepa, in si bumbac in atelier, numite mori de hartie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.