Tehnologia informatiei si comunicarii

1x punct

categorie: Informatica

nota: 9.78

nivel: Liceu

Industria ICT romaneasca (information and communications technology - tehnologia informatiei si a comunicatiilor) produce echipamente de calcul, transmisii de date si telecomunicatii, software si servicii, avand o rata de crestere pozitiva. Producatorii de hardware, care au suferit o cadere serioasa dupa 1989, au devenit din nou profitabili asambland echipamente, mai ales cu componente de ultima g[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologia informatiei si comunicarii

Industria ICT romaneasca (information and communications technology - tehnologia informatiei si a comunicatiilor) produce echipamente de calcul, transmisii de date si telecomunicatii, software si servicii, avand o rata de crestere pozitiva. Producatorii de hardware, care au suferit o cadere serioasa dupa 1989, au devenit din nou profitabili asambland echipamente, mai ales cu componente de ultima generatie.

Calitatea productiei, eficienta procesului de asamblare, un design inteligent si managerul eficient au dus la fabricarea unor echipamente de calcul si transmisie de date foarte performante, produse in Romania, care acopera peste 50% din piata interna. Peste 250 de companii, multe dintre ele detinatoare ale certificatului ISO 9001 pentru acest tip de activitate, produc aproximativ 50.000 de PC-uri anual.

Industria de software se dezvolta remarcabil, 4800 de firme declarand o astfel de activitate. In sectorul de software si servicii conexe lucreaza peste 35.000 de angajati. Numarul specialistilor romani este in continua crestere, acest lucru datorandu-se extinderii pietei. Produsele software dezvoltate si serviciile furnizate sunt estimate la aproape 200 milioane de euro anual.

Industria software a inregistrat o crestere exponentiala deoarece marile corporatii folosesc mana de lucru de inalta calificare din Romania pentru a dezvolta software in sistem offshore. Acesta este un segment de piata care ocupa o proportie semnificativa din mana de lucru specializata in IT. Cu toate acestea, exista un potential de lucratori de inalta calificare disponibili pentru dezvoltarea unor produse mai competitive de tehnologie de varf.

Guvernarea electronica (e-government).
Implementarea si dezvoltarea unor legaturi electronice intre administratie si cetateni si mediul de afaceri reprezinta una dintre principalele directii ale strategiei de implementare a societatii informationale in Romania. Sistemul romanesc de achizitii publice electronice (e-procurement), construit in 2002, este unul dintre punctele de referinta in ceea ce priveste aplicatiile de e-government in Europa.

Succesul sau este dovedit de totalul valorilor tranzactionate, peste 1 miliard de euro, cu o rata de economisire de 21%. De regula, se deschid peste 10.000 de invitatii la licitatie, implicand 800 de institutii publice si peste 8.000 de ofertanti. In 2003 si 2004 a continuat lansarea proiectelor de e-government, cum ar fi plata taxelor prin mijloace electronice si folosirea semnaturii electronice pentru serviciile administratiei publice.

Educatia bazata pe e-learning (invatare prin mijloace electronice) este unul din principalele obiective ale implementarii societatii informationale in Romania, care va asigura accesul pe scara larga al elevilor si studentilor la comunicatiile internationale si la schimbul de date. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost finantate si s-au finalizat un numar de actiuni precum introducerea sistemelor educationale asistate de computer in licee si universitati. In 2003 toate scolile romanesti au fost echipate cu laboratoare de informatica.

In 2001-2002 a fost adoptat un cadru juridic larg pentru a liberaliza si incuraja dezvoltarea serviciilor specifice societatii informationale ca raspuns la nevoile si cerintele cetatenilor. In momentul de fata, piata serviciilor de IT - cum ar fi transmisiile de date si furnizarea serviciilor de Internet, dezvoltarea comertului electronic, serviciile IT cu valoare adaugata, serviciile de Internet pe baza de CATV (televiziune prin cablu) - este total liberalizata.

In Romania accesul neautorizat la retelele private, atacurile hackerilor, raspandirea virusilor informatici, frauda electronica se pedepsesc prin lege. Legea semnaturii electronice, legea comertului electronic, legea privind prelucrarea datelor personale si protectia confidentialitatii in telecomunicatii, legea privind protectia cetatenilor in procesul de prelucrare a datelor personale si libera circulatie a acestor date au fost adoptate in Romania, in conformitate cu directivele UE.

Sistemul electronic de achizitii publice (e-procuremenSistemul romanesc de achizitii publice electronice, creat in martie 2002, reprezinta unul dintre punctele de referinta in ceea ce priveste aplicatiile de tip e-government in Europa. In urmatorii ani se vor economisi peste 750 milioane euro prin extinderea sistemului electronic de achizitii publice (e-procurement) la intreaga administratie publica si la toate produsele si serviciil e din ofertele publice.

Scopul acestei pagini de Web este de a permite tuturor persoanelor interesate sa notifice autoritatile in legatura cu actiunile aparent ilegale din domeniul societatii informationale, care se refera la: folosirea datelor personale, fara acordul posesorului, pentru a accesa unele servicii; trimiterea unor mesaje comerciale fara acordul prealabil al adresantului; trimiterea deliberata si repetata a unor mesaje purtatoare de virusi; activitati neautorizate de monitorizare si stocare a datelor; operatiuni neautorizate in interiorul unui sistem informatic; blocarea unor servicii sau servere prin atacuri de tip DOS (denial of service).Confidentialitatea tuturor informatiilor este garantata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.