Tehnologia de producere a vinurilor rosii seci

1x punct

categorie: Marketing

nota: 9.40

nivel: Facultate

A. Recoltarea strugurilor
A1.Stabilirea momentului optim de cules
Problema stabiliri momentului optim de recoltare constituie obiectul de studiu al multor cercetari .In principiu, ea rezida in cunoasterea si alegerea acelei date in cursul perioadei de coacere in care strugurii au ajuns sa corespunda scopului pentru care sunt destinati.

Alegerea judicioasa a acestui mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologia de producere a vinurilor rosii seci

A. Recoltarea strugurilor
A1.Stabilirea momentului optim de cules
Problema stabiliri momentului optim de recoltare constituie obiectul de studiu al multor cercetari .In principiu, ea rezida in cunoasterea si alegerea acelei date in cursul perioadei de coacere in care strugurii au ajuns sa corespunda scopului pentru care sunt destinati.

Alegerea judicioasa a acestui moment nu este o operatiune asa de usoara intrucat acesta este deteeminat de numerosi factori, dintre care o importanta deosebita prezinta starea de maturitate a strugurilor, starea lor de sanatate, conditiile economice, modul de recoltare etc.

Starea de maturitate a strugurilor
Primul factor care conditioneaza calitatea struguri este, asa cum sa aratat,starea lor de maturitate. Incercarea de a defini riguros aceasta notiune este destul de anevoioasa, intrucat pe de o parte, procesul de maturatie in ansamblul sau este complex si conditionat de o pluralitate de factori, jar pe de alta parte, insasi starea de maturitate difera in functie de destinatia care se da strugurilor, precum si de calitatea produselor ce trebuie obtinute din prelucrarea lor.

Maturitatea fiziologica
AceastA notiune se referA mai ales Ia seminte. Se considerA cA strugurii au atins aceasta stare de matuntate In momentul cand semintele din boabe si-au Incetat cre i au dobAndit posibilitate de a germina. La soiurile a caror struguri se coc tarziu, maturitatea fiziologicA (maturitatea semintei) este atinsA de obicei ceva mai Itiainte, astfel Incat, pana la recoltarea strugurilor, semintele rncep sA cedeze substaifle pulpei care le InconjoarA.

La soiurile ale thor struguri se coc timpuriu (unele soiuri de masA), pulpa se matureazA mai repede decat semiiflele, Incat, acestea din urmA, dobandesc mai greu posibilitatca de a germina, deoarece aportul substantelor necesare pentru completa br dezvoltare Incel

Maturitatea deplina
Maturitatea deplina sau maturitatea pulpei nu corespunde intotdeauna cu maturitatea fiziologica. Pentru definirea ei se recurge la determinarea diferitelor parti constitutive ale strugurelui, la analiza principalilor constituenti ai boabei si la stabilirea unor raporturi intre valorile gasite. Dintre toate acestea, mai importantesi mai simplu de urmarit sunt: variatia greutatii boabelor, care furnizeaza indicatii asupra laturii cantitative, variatia continutului in glucide,si aciditate, precum si stabilirea raportului in care se gasesc acestea si care, de fapt, dau indicatii asupra laturii calitative.

Maturitatea tehnologica
Maturitatea tehnologica, cunoscuta si sub numele de maturitate industriala, priveste strugurii destinati ca materie prima pentru vinificatie Se considera ca strugurii au atins maturitatea tehnologica atunci cand compozitia lor este optima pentru producerea unui anumit tip de vin sau a unui alt produs. Precizarea obiectiva a maturitatii tehnologice prin analize de laborator consolideaza, alaturi de soi, podgorie etc., baza de plecare in realizarea diferitelor categorii si tipuri de vin.

In Romania, gama vinurilot ce se produc fiind destul de larga, necesitatea obtinerii lor din struguri culesi la grade de maturitate corespunzatoare, constituie o problema de prim ordin. Procedand astfel, se poate respecta cu usurinta principiul de a produce vinuri naturale si de a aplica metode si substante care sa ne afecteze naturaletea acestora.

Practica corectarii musturilor nu compenseaza niciodata in totalitate insuficientele de echilibru datorite unei maturatii defectuoase, dupa cum nici vinurile, "imbunatatite" prin diferite procedee nu ajung la calitatea celor naturale..

In functie de categoria si tipul vinului ce urmeaza a fi produs, cerintele fata de materia prima si fata de gradul sau de maturatie sunt diferite. Astfel, si in unele podgorii si la anumite soiuri ca de exemplu, la cele destinate obtinerii vinurilor pentru disti1are in vederea producerii de coniacuri, de multe ori este avantajos ca strugurii sa se culeaga inainte de termenul maturatiei depline si aceasta cu scopul de a pastra in ei o aciditate ceva mai ridicata decat se cere strugurilor rezervati obtinerii vinurilor pentru consum.

In alte podgorii, din contra este avantajos sa se recolteze la supramaturatie. Din cele relatate se poate spune ca in general, si in conditiile tarii noastre, maturitatea tehnologica poate sa preceada maturitatea deplina (vinuri pentru distilare), sa coincida cu ea (vinuri de consum curent si superioare seci) sau sa o urmeze (vinuri demiseci, demidulci si dulci naturale).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.