Tehnologia de fabricare a zaharului

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Dar omul nu poate trai fara zahar indiferent ca acesta este zaharoza, adica zaharul obisnuit, sau alt zahar mai simplu cum ar fi glucoza sau fructoza. Gustul si nevoia omului pentru alimente dulci au crescut cu timpul si necesitatea extragerii din plante a zaharului cristalizat devenea tot mai necesara. Prima planta care a furnizat omului materia prima pentru zaharul cristalizat a fost trestia de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologia de fabricare a zaharului

Dar omul nu poate trai fara zahar indiferent ca acesta este zaharoza, adica zaharul obisnuit, sau alt zahar mai simplu cum ar fi glucoza sau fructoza. Gustul si nevoia omului pentru alimente dulci au crescut cu timpul si necesitatea extragerii din plante a zaharului cristalizat devenea tot mai necesara. Prima planta care a furnizat omului materia prima pentru zaharul cristalizat a fost trestia de zahar, din care, cu mai bine de 1800 de ani in urma, s-a putut obtine de catre populatii de pe teritoriul Indiei o substanta dulce, pe jumatate intarita, de culoare bruna . Si astfel apare in scurt timp zaharul cristalizat.

Apoi trestia de zahar , care se cultiva acolo de veacuri a fost adusa de arabi in Egipt , Siria , Sicilia , insulele Canare , Azore si alte regiuni . In America trestia de zahar a ajuns o data cu cea de-a doua calatorie a lui Columb pe insula " La Espagnola " ( azi insula Haiti ) , de unde a trecut in America Centrala si America de Sud . Extragerea zaharului cristalizat s-a perfectionat foarte repede si trestia de zahar a devenit una din cele mai rentabile culturi tehnice . Pe intinsele plantatii de trestie de zahar , ca si pe intinsele plantatii de bumbac , milioane de sclavi isi pierdeau viata in cea mai neagra mizerie , pentru monopolistii plantatiilor si ai fabricilor de zahar .

Dar plantatiile de trestie de zahar din insula Haiti , care pana in anul 1791 detinea intaietate in comertul international al zaharului , au fost pustiite de rascoalele sclaviilor care nu au mai putut indura foametea si mizeria . Cu timpul , trestia de zahar s-a extins in cultura in Brazilia si alte tari din America de Sud si Centrala , in Australia , in Asia ( China , Filipine , Indonezia ) si in mai multe tari africane . Aceasta planta este perena , o plantatie putand fi exploatata 5 - 7 ani .

In Cuba trestia de zahar a gasit conditii foarte bune de vegetatie si astazi , ca si cu 150 de ani in urma , aceasta tara se situa in anul 1980 pe locurile fruntase in lume in productia de zahar din trestie . In anul 1970 productia de zahar a acestei tari a fost de 7,5 milioane de tone , iar anul 1974 de 6 milioane tone , in acel an fiind intrecuta numai de Brazilia , care a produs aproape 8 milioane tone . In Cuba , 252 fabrici extrag zaharul din trestie . Productia anuala de zahar pe cap de locuitor a Cubei este de 660 kg ( anul 1980 ) .
Trestia de zahar constituia cea mai importanta bogatie a Cubei ( 1980 ) , principala sursa pentru dezvoltarea economica a tarii . " Azucar para crecer " ( Zahar pentru dezvoltare ) sta scris pe pancarte instalate de-a lungul soselelor , la intrarea in fabrici . Actualmente Cuba este cea de-a patra forta mondiala in producerea de zahar din trestie de zahar alaturi de Brazilia , India , Mexic . Trestia de zahar face parte din familia Gramineelor , se cheama stiintific Saccharum officinarum , creste inalta de 2 - 4 m si contine in maduva tulpinii in jur de 14 % zahar . Ocupa pe glob circa 11,3 milioane hectare .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.