Tehnologia de fabricare a zaharului

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 7.45

nivel: Facultate

Aproape 85 milioane de tone anual de zahăr cristalizat se produc in prezent pe glob. Aceasta cantitate , raportată la cele peste 4 miliarde de locuitori ai planetei , arată că pentru fiecare om se produce in jur de 20 kilograme . Această cantitate nu ar fi asa de mică , numai că in unele tări consumul de zahăr pe cap de locuitor trece de 60 kg pe an , in timp ce in altele consumul este aproape ne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologia de fabricare a zaharului

Aproape 85 milioane de tone anual de zahăr cristalizat se produc in prezent pe glob. Aceasta cantitate , raportată la cele peste 4 miliarde de locuitori ai planetei , arată că pentru fiecare om se produce in jur de 20 kilograme . Această cantitate nu ar fi asa de mică , numai că in unele tări consumul de zahăr pe cap de locuitor trece de 60 kg pe an , in timp ce in altele consumul este aproape neglijabil.

Iar dacă facem comparatie intre consumul de zahăr al orăsanului si consumul de zahăr al populatiei rurale, constatăm că in multe zone pe glob sunt populatii care arareori ajung să guste din dulceata zahărului. Dar omul nu poate trăi fară zahăr indiferent că acesta este zaharoză, adică zahărul obisnuit, sau alt zahăr mai simplu cum ar fi glucoza sau fructoza. Gustul si nevoia omului pentru alimente dulci au crescut cu timpul si necesitatea extragerii din plante a zahărului cristalizat devenea tot mai necesară. Prima plantă care a furnizat omului materia primă pentru zahărul cristalizat a fost trestia de zahăr, din care, cu mai bine de 1800 de ani in urmă, s-a putut obtine de către populatii de pe teritoriul Indiei o substantă dulce, pe jumătate întărită, de culoare brună .

Si astfel apare in scurt timp zahărul cristalizat. Apoi trestia de zahăr , care se cultiva acolo de veacuri a fost adusă de arabi in Egipt , Siria , Sicilia , insulele Canare , Azore si alte regiuni . In America trestia de zahăr a ajuns o dată cu cea de-a doua călătorie a lui Columb pe insula ,, La Espagnola ,, ( azi insula Haiti ) , de unde a trecut in America Centrală si America de Sud . Extragerea zahărului cristalizat s-a perfectionat foarte repede si trestia de zahar a devenit una din cele mai rentabile culturi tehnice . Pe intinsele plantatii de trestie de zahăr , ca si pe intinsele plantatii de bumbac , milioane de sclavi isi pierdeau viata in cea mai neagră mizerie , pentru monopolistii plantatiilor si ai fabricilor de zahăr . Dar plantatiile de trestie de zahăr din insula Haiti , care până in anul 1791 detinea intâietate in comertul international al zahărului , au fost pustiite de răscoalele sclaviilor care nu au mai putut indura foametea si mizeria . Cu timpul , trestia de zahăr s-a extins în cultura in Brazilia si alte tări din America de Sud si Centrala , in Australia , in Asia ( China , Filipine , Indonezia ) si in mai multe tări africane . Această plantă este perenă , o plantatie putând fi exploatată 5 - 7 ani .

In Cuba trestia de zahăr a găsit conditii foarte bune de vegetatie si astăzi , ca si cu 150 de ani in urmă , această tară se situa in anul 1980 pe locurile fruntase in lume in productia de zahăr din trestie . In anul 1970 productia de zahăr a acestei tări a fost de 7,5 milioane de tone , iar anul 1974 de 6 milioane tone , in acel an fiind întrecută numai de Brazilia , care a produs aproape 8 milioane tone . In Cuba , 252 fabrici extrag zahărul din trestie . Productia anuala de zahăr pe cap de locuitor a Cubei este de 660 kg ( anul 1980 ) .

Trestia de zahăr constituia cea mai importantă bogătie a Cubei ( 1980 ) , principală sursă pentru dezvoltarea economică a tării . ,, Azucar para crecer ,, ( Zahăr pentru dezvoltare ) stă scris pe pancarte instalate de-a lungul soselelor , la intrarea in fabrici . Actualmente Cuba este cea de-a patra fortă mondială in producerea de zahăr din trestie de zahăr alături de Brazilia , India , Mexic . Trestia de zahăr face parte din familia Gramineelor , se cheamă stiintific Saccharum officinarum , creste inaltă de 2 - 4 m si contine in măduva tulpinii in jur de 14 % zahăr . Ocupă pe glob circa 11,3 milioane hectare .

Trestia de zahăr este o plantă a regiunilor calde , tropicale si subtropicale , unde nu există iarnă , iar temperatura medie anuală nu scade sub 16 ° ( Tări favorizate : Mexic , Cuba India , Brazilia ) . Pentru recolte mai este necesară o cantitate mare de precipitatii . Pe teritoriul Cubei plouă anual însumat circa 750 - 1900 l pe metru pătrat .

La fel ca si trestia de zahăr , sfecla a fost luată în cultură datorită gustului dulce al frunzelor , petiolilor si rădăciniilor si acest lucru s-a intamplat cu 3500 - 4000 de ani în urmă .
Zahărul din sfeclă a fost scos în evidentă cu mult timp înaintea erei noastre, sucul dulce al sfeclei rosii fiind recomandat în medicină in locul mierei de albine. Odată dezvoltată cultura sfeclei de zahăr si industria zahărului din sfeclă, a inceput si concurenta intre cele două plante. In tabelul următor se arată câteva cifre in acest sens:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.