Tehnologia comerciala - concept, rol, componente

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tehnologia generala cuprinde legitatile generale, procedeele, operatiile de baza, criteriile, obiectivele fundamentale pentru orice domeniu al activitatii umane. Cuprinzand toate cele de mai sus, tehnologia se constituie intr-o stiinta de sine statatoare.
Tehnologia specifica, ca ramura a Stiintei Tehnologiei, cerceteaza legitatile, procesele, operatiile specifice, elementele si combinatiil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnologia comerciala - concept, rol, componente

Tehnologia generala cuprinde legitatile generale, procedeele, operatiile de baza, criteriile, obiectivele fundamentale pentru orice domeniu al activitatii umane. Cuprinzand toate cele de mai sus, tehnologia se constituie intr-o stiinta de sine statatoare.
Tehnologia specifica, ca ramura a Stiintei Tehnologiei, cerceteaza legitatile, procesele, operatiile specifice, elementele si combinatiile posibile intr-un anumit domeniu de activitate.
In sens larg, tehnologia comerciala reprezinta ansamblul proceselor, metodelor si conditiilor tehnice si organizatorice care concura la obtinerea produsului comercial, respectiv la ajungerea marfurilor la consumatori .

Tehnologia comerciala se mai poate defini ca fiind expresia relatiilor de interconditionare existente intre factorii de productie
Tehnologia comerciala are un caracter dinamic, stimulat de tendintele modernizarii, rationalizarii ei prin atragerea rapida a realizarilor de varf din oricare domeniu al activitatii economico-sociale.
Tehnologia comerciala are multiple conexiuni cu alte stiinte: economie, marketing (cercetarea comportamentului consumatorului sta la baza implementarii tehnologiilor), merceologie (stabilirea sortimentului), analiza economico financiara ( eficientizarea suprafetelor comerciale), juridic (respectarea legilor ce privesc protectia consumatorilor si a mediului), ergonomic, estetica (designul exterior si interior al magazinului).

Fiecare dintre revolutiile comerciale au avut ca baza cel putin un atribut al tehnologiei comerciale:
1. Aparitia marilor magazine, la jumatatea sec XIX, cu urmatorele inovatii: o suprafata de peste 2500 mp, preturi mai reduse, diversificarea serviciilor acordate clientilor;
2. Dezvoltarea sucursalismului a permis o puternica extindere a atractiei comerciale, a atins apogeul in anii 50, iar in anii 80 s-a confruntat cu numeroase dificultati.

3. Aparitia magazinelor populare, axata pe un sortiment restrans de articole dar care aveau o cerere mare.
4. Aparitia autoservirii (supermagazinul si hipermagazinul). Aceasta noua forma de vanzare permitea circulatia libera a clientilor, marfurile erau etalate pe rafturi, efectuarea platii tuturor cumparaturilor la o singura casa de marcat, economisirea timpului clientilor.Autoservirea nu este un tip de magazin, ci o forma de vanzare care a revolutionat amenajarea si atractivitatea punctelor de vanzare oferind avantaje precum: rapiditatea serviciului, respectarea anonimatului, libertatea alegerii produselor si o serie de avantaje logistice (carucioare, cosuri, spatii de parcare).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.