Tehnocratia

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.84

nivel: Facultate

Tehnocratia este forma americana, pe care a lansat-o ThornAZstein Veblen, mai mult ca idee despre locul specialistului (inginer) in societate, iar ca termen propriuzis William Hery Smith imediat dupa primul razboi mondial. Deciziile trebuie sa fie luate rational, bazindu-ne pe modelul stiintelor fizice, iar nu pe modelul social care presupune multe pierderi.)Ideea s-a propagat in perioada New-Deal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnocratia

Tehnocratia este forma americana, pe care a lansat-o ThornAZstein Veblen, mai mult ca idee despre locul specialistului (inginer) in societate, iar ca termen propriuzis William Hery Smith imediat dupa primul razboi mondial. Deciziile trebuie sa fie luate rational, bazindu-ne pe modelul stiintelor fizice, iar nu pe modelul social care presupune multe pierderi.)Ideea s-a propagat in perioada New-Deal-ului, chiar incepind din 1933 de catre Vebllen si Howard Scott. Acesta din urma scrie o carte Introducere in tehnocratie 1933, iar prin New School of social Research va milita pentru termen si idee.

Ideea "plutea deja in aer". In acelasi an 1933 A.A.Berla jr. si G.C.Means in - The Corporation and private property New York afirmau ca decizia in lumea industriala nu mai apartinea proprie-tarului ci administratorului, managerului sau care nu se indeparAZteaza prea mult de interesul public.
Se admite insa ca termenul si ideea au fost impuse de cartea lui James Buruham -Revolutia manageriala. Ce se intimpla in lume. New York, 1941.

Subliniind din nou ca ea plutea in aer in anii celui de al doilea Razboi Mondial-ca nationalizarea procesului economic si social dupa modelul celui industrial, preocupa pe francezii de la Scoala Politehnica care lanseaza Planul de la 9 Iulie, pe nemti care aveau propriul termen-expertocratie, este important sa inAZtelegem ca Tehnocratia este o doctrina originara din America si parintele ei este Burham.

Mai nou nu se vorbeste de o tehnocratie-sugerind o putere nu prea clar definita in controlul economiei si societatii - ci de o putere tehnica organica: TEHNOSTRUCTURA (termen lansat in 1967- Noul stat Industrial de catre John Galbraith.)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.