Tehnicile psihanalizei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Adesea fluxul asociatiilor libere este blocat de punerea in functiune a rezistentelor subiectului. Ratiunea pentru care se utilizeaza asociatiile libere este aceea ca inconstientul va revela prin aceasta metoda continuturile sale reprimate, eliberand individul de efectele lor, in felul acesta scopul psihanalizei fiind atins. Este eronata opinia dupa care psihanalistul nu utilizeaza niciodata intre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnicile psihanalizei

Adesea fluxul asociatiilor libere este blocat de punerea in functiune a rezistentelor subiectului. Ratiunea pentru care se utilizeaza asociatiile libere este aceea ca inconstientul va revela prin aceasta metoda continuturile sale reprimate, eliberand individul de efectele lor, in felul acesta scopul psihanalizei fiind atins. Este eronata opinia dupa care psihanalistul nu utilizeaza niciodata intrebarile directe.

DimpoAZtriva, acesta le foloseste ca stimuli pentru deAZclansarea unor noi asociatii (intrebarile sunt de tipul: "la ce te duce cu gandul aceasta?", sau "cati ani aveai cand s-a intamplat aceasta?"). Un principiu director al tehnicii asociatiilor libere consta in aceea ca atata timp cat pacientul asociaza liber pe tema transferului asupra terapeutului, aceste asociatii raman neatinse. Doar atunci cand transferul este utilizat de paAZcient ca un mecanism de rezistenta, a sosit momentul ca analiza sa se indrepte asupra acestui subiect. Analiza viselor

Lipsa de coerenta, caracterul dezordonat si aparent ilogic al asociatiilor libere este caracAZteristic si viselor.
Ca si asociatiile libere si visele pot fi privite in mod determinist ca reprezentand reactiile celui care viseaza la propriile sale experiente de natura inconstienta. De fapt, pacientii se refera de cele mai multe ori, in mod spontan in cursul asociatiilor libere la visele pe care le-au avut. F r e u d a caracterizat visele ca fiind "calea regala spre inconstient".

Continutul manifest, povestit de cel care a avut visul, este un fel de ecran de tip caleidoscopic care nu face decat sa ascunda continutul latent semnificatia reala a visului. Acest continut latent reprezinta sentimente si dorinte adanc reprimate, la care pacientul este atat de profund implicat incat nu le poate aduce in constiinta prin efort personal.Fiecare vis reprezinta o lupta a pacientului de a-si rezolva conflictele de natura inconstienta.

Incapabila de a face fata conflictelor inconstiente, asa cum apar ele in semnificatia lor deplina, personalitatea umana se angajeaza la o lupta cu ele si prin mecanisme de natura dinamica cum ar fi, de pilda, conden-sarea si deplasarea care substituie si mascheaza continutul real al visului care apare in forma continutului manifest. Metoda analizei viselor, asa cum este ea utilizata in psihanaliza, cere pacientului sa asocieze nu asupra visului in intregime, ci asupra detaliilor care ii apar semnificative pacientului sau psihanalistului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.