Tehnici si metode de psihoterapie

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Obiectivele sunt direct legate de tulburari psihice si specifice ei. Pot fi formulate independent, pot avea o anumita succesiune, o ordine de prioritate, pot fi modificate in continut si succesiune, pot fi schimbate cu altele mai adecvate.
Obiectivul major consta in realizarea unei schimbari de personalitate care sa permita o mai buna adaptare a subiectului fata de sine si de lume, realizar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici si metode de psihoterapie

Obiectivele sunt direct legate de tulburari psihice si specifice ei. Pot fi formulate independent, pot avea o anumita succesiune, o ordine de prioritate, pot fi modificate in continut si succesiune, pot fi schimbate cu altele mai adecvate.
Obiectivul major consta in realizarea unei schimbari de personalitate care sa permita o mai buna adaptare a subiectului fata de sine si de lume, realizarea unei stari de sanatate optimala care sa permita valorificarea resurselor pacientului.

Alegerea metodei terapeutice este in functie de diferitele situatii clinice:
1. Tulburari de stress - psihoterapia suportiva (impas existential - sustinere)
2. Dificultati de relationare si de adaptare cu situatii conflictuale, stima de sine scazuta si manifestari psihopatologice cronice - psihoterapia indelungata.

3. Tulburari de personalitate (nevroza + anxietate) - terapie PSA indelungata (cognitivist si mai putin comportamental)
4. Eu fragil (personalitate vulnerabila) - nivel de anxietate ridicat - terapii directe si mai bine structurate comportamentale sau cognitive.5. Tulburari nevrotice, tulburari de personalitate, depresii minore - poate fi abordata orice tehnica psihoterapeutica.

Tulburarile de personalitate se preteaza cel mai putin la psihoterapii - debut nedecelabil, neciclic - organizare defectuoasa a personalitatii. Totusi terapia cognitiva pare a avea efecte considerabile
6. Tulburari psihotice - orice psihoterapie trebuie asociata cu farmacoterapie in faza de criza, dar este eficienta in perioada intercritica.
7. Alcoolismul / toxicomani - psihoterapie de grup, socioterapie (,,alcoolici anonimi'')

8. Tulburari obsesive / fobice - psihoterapie comportamentala bazata pe desensibilizarea progresiva.; ritual obsesiv - constientizare, fobie - confruntare cu ,,pericolul''.
9. Paranoia - nu coopereaza la psihoterapie
10. Deficit intelectual - terapia da rezultate slabe pentru ca se solicita intelegerea starilor psihice, ceea ce la debili nu se produce - dar se utilizeaza forme ale terapiei asertive pentru invatarea comportamentului social.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.