Tehnici proiective - protocol Rorschach

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.40

nivel: Facultate

Referat despre Tehnici proiective - protocol Rorschach
La factorul agresivitate, a obtinut cote mici, fiind o persoana linistita, fara tendinte agresive, nici chiar verbale, iar la factorul nevrotism a obtinut un scor mediu raporatat la etalonul standard feminin, uneori avand perioade de iritabilitate, alterori fiind linistita.

In urma aplicarii testului Rorschach am ob[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici proiective - protocol Rorschach

Referat despre Tehnici proiective - protocol Rorschach
La factorul agresivitate, a obtinut cote mici, fiind o persoana linistita, fara tendinte agresive, nici chiar verbale, iar la factorul nevrotism a obtinut un scor mediu raporatat la etalonul standard feminin, uneori avand perioade de iritabilitate, alterori fiind linistita.

In urma aplicarii testului Rorschach am obtinut urmatorul protocol, pe care il voi explicita, anexand si foaia cu raspunsurile si notitele din timpul examinarii.

INTERPRETARE
La subiectul testat H si HD au un procent scazut, ccea ce sminifica oarece problem in sfera comunicarii cu ceilalti. F+ in procent de 50% indica o inteligenta medie, cu vigilenta, capacitate de concentrare si o oarecare acuitate a observatiei. Totusi procentul de 54% de raspunsuri A indica o rutinizare profesionala rigida, caderea in rutina a gandirii.

Trebuie remarcat ca au existat si raspunsuri oiginale, ceea ce denota o nota creativitate si scapari din rutina ale gandirii. Un aspect interesant este acela ca subiectul are un tp mixt de percepere G si D fiind la egalitatea, astfel incat gandirea sintetica sic ea analitica impletindu-se si completandu-se reciproc. Succesiunea denota fluenta gandirii, a logicii, denotand o gandire practica, clara, data fiind succesiunea de la G la D.

Referitor la TRI, acesta sustine aprecierile facute anterior cu privire la inteligenta si gandire. Subiectul are un TRI extratensiv, caracterul aratand o inteligenta putin rigida, labilitate afectiva, capacitate de adaptare la realitate, sfera de relatii mare, dar cu legaturi superficiale.


FENOMENE SPECIALE OBSERVATE
1. Socul cromatic, mai ales la rosu ceea ce denota un anumit nivel de nevrotism reiesit si in urma EPI-ului. S-a observant la plansa 2, dar si la 9 si 10 unde a dat mai multe raspunsuri ca de obicei.
2. Stupor plansa VI, mai ales la simbolurile genital masculine, tradand un semn al anxietatii genital.

PSIHOGRAMA
In ceea ce priveste inteligenta, subiectul se poate spune ca are o inteligenta normala demonstrate de o serie de indici precum, F+ mediu, Succesiune ordonata a raspunsurilor, G este bine reprezentat, 10 raspunsuri G din 24 ceea ce demonstreaza un Qi de 105-110. G pote fi interpretat aici ca un exponat al unui factor volitiv, subiectul fiind o persoana ambitioasa, perfectionista, careia ii place sa faca lucrurile incet si bine, riguros. De aici se poate trage concluzia ca este si o persoana de incredere, care isi respecta promisiunea. Raspunsurile A denota o oarecare rigiditate si stereotipizare in gandire, compensate insa de unele moment de spontaneitate, creativitate si originalitate. K mic indica o oarecare urma de nevrotism, irascibiltate, stare de tensiune si incertitudine a subiectului.

Referitor la tipul inteligentei, subictul tinde catrea o inteligenta practica, dar si cu anumite tendinte abstracte, manifestate probabil in tinerete: ii plac experientele tactile, este orientate catre un scop, o finalitate. De altfel ea este o persoana poactiva, care doreste sa vada materializarea muncii sale. Rigoarea succesiuni demonstreaza existent unei logici abstacte, prezenta F+ si D indica o acuitate a observatiei, ii place sa se implice in sarcina.

Prezenta G-ului indica talent organizatori, ii place sa aiba lucrurile in ordine, este o fire bataioas, ambitioasa, dar acre are moment de irascibilitate atunci cand nu-i reuseste ceva. Raspunsurile originale ca D vin sa completeze tabloul, deoarece se regasesc la persoanele practice si inventive, iar K-ul scazit indica o inteligenta reproductive, practice-realista.

In ceea ce priveste afectivitatea se poate spune ca subiectul detine in protocol mai multe raspunsuri FC, promotori ai capacitatii de raportare afectiva. Subiectul este sociabil, empatic, are rezonanta afectiva bune in legatura cu ceilalti.Totusi prezenta CF completeaza imaginea: desi este o persoana empatica, are moment de labilitate emoionala,, capriciozitate, neliniste si un oarecare grad de sugestibilitate.

De asemenea, avand in vedere ca a inceput sad ea raspunsuri cromatice la sfarsitul testului, se deduce ca este tipul de persoana care trebuie sa se familiarizeze cu strainii sau cu cunostintele in situatii noi, inainte de a intra in raporturi afective cu ei. Asadar subiectul este adaptabil, poate stabili contacte sociale cu usurinta, insa superficiale, pentru cele profunde avand nevoie de timp. H mic denota o libertate spiritual, faptul ca nu are nevoie de contacte si relatii sociale, deoarece deja le detine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.