Tehnici de negociere

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Așadar, să fim conștienți și convinși că în afaceri nu există decât învingători! Deci, ambele părți trebuie să câștige de pe urma afacerii încheiate, fiind capabile să își mențină și să își dezvolte relația partenerială deschisă . Deoarece, așa cum practica o demonstrează, nimeni nu este dispus să revină la un ofertant (vânzător) care l-a înșelat! Cine pornește și/sau are alte principii în legătu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici de negociere

Așadar, să fim conștienți și convinși că în afaceri nu există decât învingători! Deci, ambele părți trebuie să câștige de pe urma afacerii încheiate, fiind capabile să își mențină și să își dezvolte relația partenerială deschisă . Deoarece, așa cum practica o demonstrează, nimeni nu este dispus să revină la un ofertant (vânzător) care l-a înșelat! Cine pornește și/sau are alte principii în legătură cu afacerile, nu are ce căuta în afaceri!…

Revenind însă la conținutul afacerii să vedem, în cele ce urmează, care sunt etapele și caracteristicile acesteia.
În general, specialiștii apreciază că etapele unei afaceri pot fi sintetizate după cum urmează:

1.prospectarea, respectiv “detectarea” unei afaceri, adică a unui client și a nevoilor/doleanțelor acestuia;
2.studiul, respectiv “consultarea” unor afaceri anterioare și, în mod deosebit, a clientului-client, în vederea pregătirii ofertei capabile să răspundă cât mai complex și complet doleanțelor și exigențelor acestuia;

3.negocierea, constând în “ajustarea” doleanțelor și intereselor ambelor părți contractante, cu scopul de a ajunge la o înțelegere unanim acceptată;4.realizarea, care presupune ca, în urma comenzii formulate de client, funcționarul-public de produse și/sau servicii să angajeze și să utilizeze toate mijloacele de care dispune pentru a ajunge la rezultatele prevăzute în contractul încheiat;

5.finalitatea (urmarea), respectiv intervalele de timp aferente recepției și cele ulterioare acesteia, atunci când se soluționează eventualele deficiențe și/ sau ambele părți se pregătesc pentru realizarea a noi contracte de afaceri. Îmi permit să apreciez că, mai ales în contextul mediului ambiant al afacerilor din România, în care se acordă o mult prea mică importanță continuării constructive a relațiilor parteneriale deschise, reconsiderarea atenției acordate evoluției acestora reprezintă o condiție sine qua non a reușitei.

Pentru că aminteam de necesitatea respectării unor responsabilități cu caracter general care revin întreprinzătorilor, vom prezenta, în continuare, câteva dintre cele mai aparent simple condiții esențiale pentru a reuși în afaceri.

Am “subliniat” aparent, pentru că foarte mulți dintre noi acordă o importanță minoră unor reguli care aparțin, poate, mai mult, de “cei șapte ani de’acasă”. După cum vom vedea însă, este doar o aparență, întrucât substratul acestora este extrem de bogat în semnificații și ne poate conduce la succes în demersul nostru către reușită.

Am “subliniat”, de asemenea, simple, pentru că, în general, am fost învățați și/ sau educați nu cu lucrurile simple, ci cu cele complicate, chiar cât mai complicate (și, nu arareori, inaplicabile practic), pentru a ne “demonstra” înaltul grad de “instruire” de care beneficiem.
Ne permitem să vă sugerăm să aplicați regulile descrise mai jos, indiferent de părerea pe care acestea v-ar putea-o crea, apriori.

Pentru că, numai astfel, veți vedea în ce constă diferența esențială între cei care sunt meticuloși și extrem de exigenți cu fiecare reacție comportamentală și cei care se bazează numai pe elemente teoretice și pun un mare accent pe instinct. Pentru că, să nu uităm, așa cum experiența ne demonstrează, nu de puține ori, instinctele ne “înșeală”!…

1. Să aveți, în orice context, foarte mult umor!… Foarte puțini dintre noi cred, cel puțin pentru moment, că umorul este unul dintre elementele fundamentale care ne poate “scoate”, adeseori, din cele mai delicate situații. Și, de asemenea, să nu uităm că viața, în general și afacerile, în mod special, înseamnă și reprezintă, din ce în ce mai mult, teatru. Iar dacă totul, în afaceri, înseamnă și este teatru, apare evident faptul că, pentru a reuși, trebuie să fim excelenți actori!

Învățând și exersând multiple și diverse “partituri”, uneori dintre cele mai “diabolice”, este esențial să fim actori nu de dramă, așa cum ne-am și/sau am fost educați, ci de comedie!… Pentru că, chiar și în cele mai (aparent) critice situații, o glumă atent și bine “plasată” poate contribui la remedierea unor stări de fapt aparent “iremediabil pierdute”.

După cum, de asemenea, tot ea poate contribui, adeseori decisiv, la “destinderea” atmosferei și la crearea unui climat relațional interpersonal de (foarte) bună dispoziție, favorabil unei cooperări benefice ambelor părți implicate în derularea unei afaceri;
2. Să știți să simplificați!

Paradoxal, prin întregul nostru sistem formativ și educațional, am fost “îndemnați” să … complicăm lucrurile și/sau să ne complicăm!… Nu puține sunt situațiile în care, cu cât interlocutorii apar mai “sofisticați”, mai blazați și cât mai “incomprehensibili și abscons cumulativ organic nonpersuasivi”, cu atât devin mai “apreciați” și chiar mai “interesanți” prin “pregătirea multifuncțională” de care dispun.

Spre exemplu, putem întâlni, aproape zilnic, mai ales în relațiile cu numeroase dintre firmele străine “implantate” în România, “specialiști” autohtoni formați intensiv de acestea, incapabili să apeleze și/sau să folosească altceva decât “know how”-l dobândit în urma unui “training” serios, capabil să le creeze “skills”-uri, “abilities” și un “background” demne de invidiat în “brand”-ul lor. Evident, cu un look nou, profund changeat!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.