Tehnici de masurare in domeniu

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Un sistem de unitati reprezinta totalitatea unitatilor de masura, care ne permit masurarea marimilor dintr-un anumit domeniu al tehnicii.
Marimile fizice sunt legate intre ele prin relatii fizice. Plecand de la o singura marime fizica, pe care o putem considera ca fundamentala si folosind de fiecare data, relatii n care intervine numai o sngura marime fizica noua, am putea defini celelalte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici de masurare in domeniu

Un sistem de unitati reprezinta totalitatea unitatilor de masura, care ne permit masurarea marimilor dintr-un anumit domeniu al tehnicii.
Marimile fizice sunt legate intre ele prin relatii fizice. Plecand de la o singura marime fizica, pe care o putem considera ca fundamentala si folosind de fiecare data, relatii n care intervine numai o sngura marime fizica noua, am putea defini celelalte marimi fizice, pe care le-am putea considera marimi derivate si, corespnzator, am putea avea o singura unitate de masura fundamentala si un numar mult mai mare de unitati de masura derivate.

Acest lucru este posibil doar teoretic, deoarece intotdeauna numarul relatiilor fizice independente dintre marimi, este mai mic decat numarul marimilor fzice ( ca si cum am avea un sistem de ecuatii, in care numarul ecuatilor este mai mic decat numarul necunoscutelor) si in acest fel un numar de marimi fizice nu pot fi definite.
Din acest impas se poate iesi daca se considera de la inceput, n mod conventional, ca fiind fundamentale un anumit numar de marimi fzice s implicit, unitatile lor de masura. Se pot astfel concepe cate un sistem de unitati de masura, pentru fiecare domeniul tehnic.

Intrucat, diversitatea domeniilor tehnice si implicit a sistemelor de unitati aferente acestora, franeaza dezvoltarea tehnicii, s-a cautat elaborarea unui sistem de unitati de masura unic, cu aplicabilitate in cat mai multe domenii tehnice. Unui asemenea siste de unitati unic, i se cer urmatoarele proprietati:
Are la baza sistemul practic, propus la nceputul secolului XX (1901) de catre Georgi, in care unitatile de masura fundamentale erau m-metrul, Kg-kilogramul, s-secunda, pentru mecanica si A-amperul, pentru electromagnetism. Acest sistem era practic si in acelasi timp coerent.

Plecand de la acest sistem, in 1960, prin consens international, s-a elaborat S.I.- Sistemul Internatonal al unitatilor de masura, in care s-au mai adaugat doua unitati fundamentale: Candela (Cd)- pentru intensitatea luminoasa si gradul Kelvin - pentru temperatura; doua unitati suplimentare: radianul (rad)- pentru unghiul plan si sterradinul (strad)- pentru unghiul solid.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.