Tehnici de manipulare in regimuri totalitare

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Arta propagandei consta in a intelege emotiile maselor si a gasi intr-o forma psihologica corecta calea spre atentia si de aici spre inima lor.
Este o greseala sa faci propaganda pe mai multe planuri . Receptivitatea maselor este foarte limitata, inteligenta lor este redusa si capacitatea lor de a uita este enorma.Deci propaganda eficienta trebuie limitata la cateva puncte si trebuie sa ins[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici de manipulare in regimuri totalitare

Arta propagandei consta in a intelege emotiile maselor si a gasi intr-o forma psihologica corecta calea spre atentia si de aici spre inima lor.
Este o greseala sa faci propaganda pe mai multe planuri . Receptivitatea maselor este foarte limitata, inteligenta lor este redusa si capacitatea lor de a uita este enorma.Deci propaganda eficienta trebuie limitata la cateva puncte si trebuie sa insiste asupra lor cu sloganuri pana cand ultimul individ din public va intelege ce vreti sa-l faceti sa inteleaga cu acel slogan."

Dincolo de manifestarile grandioase manipularea era mult mai complexa si se realiza la scara mult mai larga. Pictura, arhitectura, teatrul, radioul, ziarele, muzica, toate au fost supuse unei cenzuri stricte pentru a fi utilizate in controlul gandurilor, emotiilor si comportamentului maselor. Toate mijloacele de exprimare erau atent supravegheate.La randul lor regimurile comuniste au aplicat in linii mari aceleasi metode de manipulare.

Ceausescu prin regimul sau a practicat manipularea maselor folosindu-se de aceleasi parghii: presa, televiziunea, radioul, erau total subordonate puterii; in acelasi timp accesul la informatiile venite din exterior era drastic limitat iar erau cenzurate si deformate. Institutiile de invatmant erau politizate, comportamentul copiilor era controlat inca din faza prescolara, cand intrau in randurile "soimilor patriei", mai tarziu deveneau pionieri, utc-isti, ca apoi sa faca parte din partid. Intreaga populatie trebuia cuprinsa in una sau mai multe forme de organizare cu reguli stricte, eventual cu uniforme specifice care sa creeze sentimentul supunerii fata de autoritati.

Omul nu trebuia sa aibe timp de reflectie pentru ajunge la vreo opinie proprie sau la manifestari personale. Permanent era ocupat sa participe la actiunile organizatiei, era recompensat daca actiona in sensul dorit de autoritati si uneori promovat in timp ce orice abatere il expune oprobriului public, era criticat, retrogradat. Cultul personalitatii s-a manifestat pregnant si la Ceausescu nu numai prin, spectacole omagiale cu sute sau mii de figuranti, ba chiar a mers pana acolo incat a intervenit in restrucurarea arhitectonica a unor orase iar grandomania a atins limitele prin ridicarea asa numitei Case a Poporului ca simbol sau gigantic templu al ideologiei comuniste si care a devenit a doua cladire ca marime din lume dupa Pentagon.

Ca metoda de manipulare extrem de subtila si eficienta era utilizata politica santajului, astfel: in cazul primirii in partid a unui membru acest era trecut printr-un filtru extrem de sever, nu se admiteau antecedente penale, rude in strainatate, preoti etc., dar mare parte din cei aflati in functii de conducere ale partidului sau in diverse sectoare ale economiei sau sociale , aveau in mod surprinzator asa numitele "pete" la dosar. De ce aceaasta concesie?
Aici ne putem da seama de amploarea acestui tip de santaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.