Tehnici de investigare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

Daca bolnavul intelege adecvat vorbirea adresata, i se explica obiectivele cercetarii si este rugat sa fie atent deoarece probele se vor prezenta o singura data. Prin convorbire psihologul clarifica toate datele amnestice (informatii despre dezvoltarea psihofizica pana in prezent, date despre dominanta manii- dreptaci-stangaci a bolnavului sau altor rude,). Se abordeaza un tempou de prezentare a i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici de investigare

Daca bolnavul intelege adecvat vorbirea adresata, i se explica obiectivele cercetarii si este rugat sa fie atent deoarece probele se vor prezenta o singura data. Prin convorbire psihologul clarifica toate datele amnestice (informatii despre dezvoltarea psihofizica pana in prezent, date despre dominanta manii- dreptaci-stangaci a bolnavului sau altor rude,). Se abordeaza un tempou de prezentare a itemilor individual; nu se recomanda sa se precipite bolnavul, insa trebuie sa fixeze perioada de latenta, ezitarile inainte de a prezenta solutia, toate momentele anticipatoare (premargatoare): inactivitate, stimulare adaugatoare, impulsivitate, distragerea atentiei, extenuare psihica.

Acestea au o mare importanta in diagnosticul topic.
In dependenta de starea bolnavului cercetarea se desfasoara fie integral, fie partial in decurs de cateva zile. Setul de metode psihoneurologice prezentat in continuare a fost elaborat de Vasserman (1995), bazandu-se pe modelul lui A.R.Luria. El consta din doua variante: completa si incompleta. Varianta incompleta se aplica in expres-diagnostic cand simptomele patologice sunt slab evidentiate. Varianta include asa numitele probe "sensibilizante" directionate inspre elucidarea tulburarilor neesentiale a functiilor psihice superioare.

Uneori se recomanda sa se inceapa examinarea cu aceste probe, daca bolnavul in timpul convorbirii n-a reclamat perturbatii relevante in vorbire, recunoastere, in actiuni, memorie. Excluderea probelor mai putin complexe reduce timpul cercetarii. Succesiunea metodelor se pastreaza. Probele "sensibilizante" sunt evidentiate prin "*". Rezultatele experentiale se inscriu pe imprimata sau intr-un caiet special, fiecare item sub numarul sau. Unele metode se indeplinesc de catre cel examinat direct pe imprimata.

Se apreciaza conform scalei de 4 puncte. 0 puncte- lipsa greselilor; 1; 2; 3; puncte se acorda cand greselile sunt neinsemnate, severe si profunde. Fiecare metoda include cate 3-6 submetode (probe). Pujnctajul se imparte la numarul de submetode. Efectuarea exacta fara nici o eroare se apreciaza cu "0" puncte. Daca comite cate una - doua greseli, se acorda _1 punct; daca comite 3-4 greseli se acorda _2 puncte; 5-6 greseli, se acorda _ 3 puncte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.