Tehnici de cooperare si comercializare

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Barterul ( troc ) este o compensatie globala, realizata la nivel de grupe de intreprinderi apartinand uneia sau mai multor ramuri economice. De regula, barterul se realizeaza pe baza unor acorduri incheiate intre ministere si chiar la nivel interguvernamental, dar, de obicei, pe termene scurte, de cel mult un an. De aceea, unii specialisti considera barterul un clearing pe termen scurt. Barterul s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici de cooperare si comercializare

Barterul ( troc ) este o compensatie globala, realizata la nivel de grupe de intreprinderi apartinand uneia sau mai multor ramuri economice. De regula, barterul se realizeaza pe baza unor acorduri incheiate intre ministere si chiar la nivel interguvernamental, dar, de obicei, pe termene scurte, de cel mult un an. De aceea, unii specialisti considera barterul un clearing pe termen scurt. Barterul se deosebeste de compensatiile simple atat prin sfera de cuprindere mai larga, cat si prin nivelul de institutionalizare mai inalt, antrenand, de regula, si factori ai puterii publice.

Pe de alta parte, barterul se delimiteaza de clearing prin sfera de cuprindere mai limitata, ce se refera la o grupa de masuri, la un numar de intreprinderi, in timp ce clearingul este o compensatie realmente globala la nivelul economiei nationale. Se disting doua timpuri de barter: bilateral si multilateral In practica relatiilor comerciale internationale, printre astfel de acorduri se intalneste si barterul de tip swap. Un avantaj important al barterului in varianta swap, il reprezinta economisirea substantiala a cheltuielilor de transport. In cazul swap-ului, tranzactia consta in preluarea reciproca de responsabilitati de catre parteneri.

Barterul de tip swap consta si in eliminarea unor prejudicii de ordin politic, care adesea constituie o frana in dezvoltarea schimburilor comerciale clasice.Clearingul este un acord intre doua sau mai multe tari pentru o compensare globala a fluxurilor de bunuri si servicii reciproce pe o perioada determinata de timp, de obicei un an, cu excluderea totala sau partiala a transferului valutar. Astfel se naste raportul: importatoribanca de compensatie - exportatori. Plata exportatorilor nationali se va face in limitele disponibilitatilor bancii, constituite din varsamintele importatorilor nationali.

Calculul de compensatie se efectueaza in mod global la
sfarsitul anului, iar eventualul sold urmeaza a fi compensate de partea debitoare intr-un mod convenit in prealabil de catre cele doua parti ( livrari de marfuri, prestatii de servicii, plata in valuta etc.).
Clearingul poate fi bilateral, realizat intre doua tari, si multilateral, la care participa trei sau mai multe tari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.