Tehnici de comunicare folosite in consilerea psihologica

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.43

nivel: Facultate

Sensul de a transmite al comunicarii apare tarziu, pe la 1700, impunandu-se decisiv in timpurile noastre, odata cu inportanta tot mai mare a mijloacelor de comunicare in societatea contemporana"( Mitrofan Iolanda, Adrian Nuta, Consilierea psihologica Cine, ce si cum?, p.82).

In continuare voi prezenta un studiu de caz, punand accentul pe unele dintre tehnicile de comunicare de pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnici de comunicare folosite in consilerea psihologica

Sensul de a transmite al comunicarii apare tarziu, pe la 1700, impunandu-se decisiv in timpurile noastre, odata cu inportanta tot mai mare a mijloacelor de comunicare in societatea contemporana"( Mitrofan Iolanda, Adrian Nuta, Consilierea psihologica Cine, ce si cum?, p.82).

In continuare voi prezenta un studiu de caz, punand accentul pe unele dintre tehnicile de comunicare de pe pozitia pacientului sau a consilierului fara a avea pretentia unor protocoale de sedinta sau intentia de a insista asupra etapelor unui proces de cosiliere:
N.B., barbat, in varsta de 32 de ani, necasatorit soseste la cabinetul psihologic cu o trimitere (instrument al comunicarii organizationale externe intre Sectia de psihiatrie si Cabinetul medical sau psihologic ) din partea medicului psihiatru cu diagnosticul de anxietate generaliata si atacuri de panica.

La sectiunea recomnadari pe biletul de externare din spital se specifica: "a fi luat in evidenta de catre un cabinet medical de specialitate", "continuarea tratamentului medicamentos in ambulatoriu", "consilere psihologica", "terapie ocupationala"; N.B. soseste la prima sedinta de consiliere. Este usor abatut, cu capul in pamant, cu o stare usor depresiva exprimata non-verbal, cu o expresie fizionomica de "tocire" afectiva, cu o postura corporala nesigura, plictisita.

Analiza limbajului non-verbal si paraverbal.
Este invitat sa ia loc. Privirea sa, un pic tulbure, fixeaza consilierul si ramane asa pe tot parcursul sedintei, acest lucru vorbind despre starea de alerta, de tensiune, a pacientului....
"In decursul intregii istorii, oamenii au fost preocupati de gesturile ochilor si de efectul acestora asupra comportamntului uman. Cu totii folosim fraze ca "L-a strapuns cu privirea", "Are ochii mari ca de copil".

"Are o privire alunecoasa", "Are o privire care te imbie", "A licarit ceva in privirea lui", "are o privire ucigatoare", "Are o prvire care deoache". Utilizand asemenea expresii, noi ne referim fara voie, la marirea pupilelor unei persoane sau la modul ei de a privi" (Allan Pease, 2001, p134-135). "In cartea sa intitulata The Tell-Tale Eye (Ochii care tradeaza), E Hess afirma ca, in intreaga comunicare umana, ochii transmit cele mai fidele si exacte semnale, deoarece ocupa un loc focal pe trup, iar pupilele functioneaza in mod independent"- fiind coordonate de catre sistemul neuro-vegetativ, n.n. (apud Allan Pease, 2001, p.135) .

M. Argyle a constatat ca daca lui A ii place de B, il(o) priveste timp indeplungat. Din acest motiv B considera ca A il(o) place si, drept raspuns, si el(ea) il(o) va simpatiza pe A. Cu alte cuvinte pentru a construi o relatie mai buna cu o alta persoana, privirea noastra trebuie sa se intalnesca cu a ei cam 60-70 la suta din timp. Acesta trezeste si simpatia celeilate persoane fata de noi.

Nu este, deci, surprinzator ca fata de oameni nervosi sau timizi, care ne privesc mai putin de o treime din timp, nu prea simtim incredere.
...Subiectul tine mana pe speteaza fotoliului cu cotul in sus. I se recomanda sa ramana in aceasta pozitie sa o constientizeze si daca poate sa exprime ce simte in acel moment si care ar fi primul lucru pe care ar dori sa-l faca in momentul imediat urmator: "Ma simt foarte incordat si as dori sa ma ridic acum si sa plec pentru a scapa de acesta stare de incordare!"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.