Tehnica servirii preparatelor culinare lichide

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 8.00

nivel: Liceu

Referat despre Tehnica servirii preparatelor culinare lichide
Este de la sine inteles ca in afara motivatiilor turistice sau colaterale acestora, restauratia este motivata si de alte patru functii ale consumului in unitati de alimentatie, respectiv cea de:
- hranire;
- loisir;
- convivialitate;
- afaceri;

Alimentatia publica se incadreaza in sf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica servirii preparatelor culinare lichide

Referat despre Tehnica servirii preparatelor culinare lichide
Este de la sine inteles ca in afara motivatiilor turistice sau colaterale acestora, restauratia este motivata si de alte patru functii ale consumului in unitati de alimentatie, respectiv cea de:
- hranire;
- loisir;
- convivialitate;
- afaceri;

Alimentatia publica se incadreaza in sfera generala a serviciilor, definite ca orice activitate sau avantaj pe care o parte il ofera alteia si care are in esenta un caracter intangibil, neavand drept rezultat transferul proprietatii asupra vreunui obiect..
Activitatea de restauratie este marcata de cele cinci caracteristici principale ale serviciilor, dintre care doua sunt mentionate chiar in definitie: intangibilitatea, inseparabilitatea, variabilitatea (eterogenitatea), perisabilitatea (non-durabilitatea) si absenta proprietatii

Intalnim o serie de definitii si abordari ale restauratiei: "Structurile de primire in cazul serviciilor de alimentatie inglobeaza orice constructie si amenajare destinata, prin proiectare si executie, servirii mesei, impreuna cu serviciile specifice aferente. "Restaurantul este localul public care imbina activitatea de productie cu cea de servire, punand la dispozitia clientilor o gama vasta de preparate culinare, preparate de cofetariepatiserie, bauturi si unele produse pentru fumatori."

Restauratie - cuvant recent, utilizat tot mai frecvent in literatura de specialitate in locul sintagmei alimentatie publica, pentru domeniul de activitate cuprinzand productia culinara (pregatirea preparatelor culinare, de patiserie si de cofetarie) si desfacerea acestora, precum si a bauturilor (servirea pentru consumul pe loc sau livrarea la comanda, in afara localului), activitatea desfasurata in cadrul unor unitati economice specializate.

Alimentatie publica - retea de intreprinderi comerciale pentru servirea populatiei cu mancaruri si bauturi.
Catering - se refera la productia culinara industriala din alimentatia publica. Din moment ce atributul "publica" (care are loc in prezenta unui numar mare de consumatori) are o semnificatie larga, in prezent tot mai des este utilizat termenul de alimentatie. Termenul catering poate avea doua semnificatii: sub forma serviciilor menite sa acopere nevoile de consum alimentar al consumatorilor finali; sub forma produselor culinare semifinite, preluate de catereri in rol de intermediary intre unitatile de restauratie si consumatorii finali.
Restaurator - proprietar sau administrator de restaurant.

Activitatea de profil din alimentatia publica se desfasoara prin aportul al trei grupe de unitati:
- unitati pentru servirea consumatorilor;
- unitati de productie;
- unitati de depozitare si pastrare.

Prin unitate de servire se intelege localul format din una sau mai multe incaperi, dotate cu utilaje, mobilier si obiecte de inventar corespunzatoare profilului si categoriei in care se incadreaza unitatea, in conformitate cu care se stabileste regimul de preturi.
Scopul prioritar al activitatii restaurantelor il constituie satisfacerea si anticiparea necesitatilor si a asteptarilor consumatorilor. Complexitatea necesitatilor consumatorilor, ca premisa in alegerea restaurantelor, presupune urmatoarele criterii de determinare a motivatiilor de consum:
- substantele biochimice necesare organismului uman si gradul de constientizare a unei alimentatii sanatoase;
- dorinta de a savura placere din experienta consumului gastronomic prin antrenarea celor cinci simturi: mirosul, gustul, auzul, vederea si simtul tactil;
- entitatea culturala si religioasa, tendintele si obiceiurile in consumul gastronomic, precum si dietele recomandate;
- circumstantele mediului social si diversitatea ocaziilor cu implicarea mesei ca element de sarbatoare;
- gradul de cunoastere a culturii gastronomice internationale si interesul pentru diversificare.

CAPITOLUL II TEHNICA SERVIRII PREPARATELOR LlCHlDE
Preparatele lichide constituie, in general, felul intai dintr-un meniu pentru mesele de pranz sau de seara. Aceste preparate pot fi: ciorbe, supe, creme, borsuri, consomeuri.

II 1.ARANJAREA MESEI
In vederea aranjarii meselor si a servirii sunt utilizate urmatoarele obiecte:
- farfurii adanci montate pe suporturi formate din farfurii mari intinse,
- cutite si furculite mari destinate taierii si transarii carnii
- linguri pentru supe sau linguri pentru consomeuri
- boluri, supiere si cesti pentru transportul preparatelor
- lusuri pentru trecerea preparatelor din obiectele de inventar folosite la transport, in farfuria adanca.

Pe blatul meselor se aseaza mai intai farfuriile intinse (suport) la o distanta de 1-1,5 cm de latura mesei cu emblema in fata. Lingura se aseaza in partea dreapta a farfuriei si cutitului mare, cu partea concava in sus, iar in stanga farfuriei se aseaza furculita mare. De asemenea, se mai aseaza solnita si - inainte de sosirea preparatelor - serviciul ulei-otet, paharul cu ardei verde si cosuletul sau farfuria cu produse de panificatie, la mijlocul blatului mesei, la distanta accesibila mai multor consumatori. In cazul servirii borsului din cap de crap, in partea stanga se aseaza farfuria pentru oase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.