Tehnica examinarii macroscopice a organelor si carcaselor - observare si interpretare

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Sectionarea permite de asemenea aprecierea culorii, luciului si umiditatii in profunzimea organelor si tesuturilor, precum si continutul diferitelor structuri cavitare sau canaliculare. In plus, se va urmari rezistenta pe care o opune organul la sectionare (se apreciaza astfel si consistenta) si prezenta de formatiuni patologice in profunzime.Examinarea in abator se realizeaza pe fluxul tehnologic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica examinarii macroscopice a organelor si carcaselor - observare si interpretare

Sectionarea permite de asemenea aprecierea culorii, luciului si umiditatii in profunzimea organelor si tesuturilor, precum si continutul diferitelor structuri cavitare sau canaliculare. In plus, se va urmari rezistenta pe care o opune organul la sectionare (se apreciaza astfel si consistenta) si prezenta de formatiuni patologice in profunzime.Examinarea in abator se realizeaza pe fluxul tehnologic sau la sala sanitara.

La punctul de sangerare se urmareste modul cum se face emisiunea sanguina, cantitatea si caracterul sangelui, culoarea si coagulabilitatea acestuia. La jupuire se observa eventualele leziuni subcutanate. La eviscerare se determina existenta eventualelor colectii intracavitare (lichid apos, sange, puroi etc.).Indiferent de sistemul tehnologic folosit se examineaza intai organele si apoi carcasa, deoarece organele ilustreaza cu mai mare fidelitate diferitele stari patologice, comparativ cu musculatura, care reactioneaza mai tardiv si mai discret.

In plus, leziunile descoperite la organe indica tehnica dupa care trebuie examinata carcasa, aplicarea unor tehnici mai amanuntite, cu sectiuni mai profunde in musculatura, in limfocentrii musculari sau chiar in oase atunci cand organele sunt afectate.
Sectionarea musculaturii maseterine se executa obligatoriu la toate bovinele mai mari de 3 luni, pentru depistarea chisturilor produse de eventuali paraziti. In acest sens se fac una sau doua sectiuni paralele cu planul osos al mandibulei, care sa decoperteze o suprafata musculara cat mai mare. La ovine nu se sectioneaza muschii maseteri si nici limfonodurile capului.

Examinarea cavitatii bucale si a limbii urmareste examinarea botului, a narilor, buzelor, a mucoasei bucale in ansamblu, a faringelui. Examenul limbii se face prin inspectie si palpatie. Prin inspectie se apreciaza volumul, dimensiunile, culoarea, prezenta de formatiuni patologice (vezicule, ulcere etc.), iar la palpatie apreciem consistenta. Sectionarea limbii se efectueaza pe axul longitudinal, doar in urmatoarele situatii: modificari de consistenta si cand s-au depistat chisturi in muschii maseteri si cord.

Examenul limfonodurilor regionale se realizeaza prin inspectie, palpatie si sectiuni obligatorii. Se vor examina: limfocentrul retrofaringian, mandibular si parotidian. Un limfonod se considera normal cand nu are volumul si consistenta modificata, iar la sectionare se constata o diferentiere neta de culoare intre zona periferica (corticala) si zona centrala (medulara). In general, corticala are culoare cafenie, iar medulara alb-cenusie. Sectionarea se face diferit in functie de aspectele inregistrate la inspectie si palpatie. Daca nu sunt modificari evidente se fac mai multe sectiuni paralele perpendiculare pe axul longitudinal al limfonodului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.