Tehnica de gheata

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Compunerea corzii (echipei). Coarda de trei este recomandabila in trasee de dificultate medie si pe ghetari accidentati, cu crevase si seracuri. Avantajul este o buna posibilitate de asigurare in teren periculos cu crevase ascunse si posibilitate de ajutor eficient in caz de cadere in crevasa. Dezavantajul este o viteza redusa de deplasare.
Coarda de patru (patru alpinisti legati la distant[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tehnica de gheata

Compunerea corzii (echipei). Coarda de trei este recomandabila in trasee de dificultate medie si pe ghetari accidentati, cu crevase si seracuri. Avantajul este o buna posibilitate de asigurare in teren periculos cu crevase ascunse si posibilitate de ajutor eficient in caz de cadere in crevasa. Dezavantajul este o viteza redusa de deplasare.
Coarda de patru (patru alpinisti legati la distanta egala intr-o singura coarda de minimum 50 m) poate fi acceptata numai pe ghetar. Un numar mai mare de alpinisti legati intr-o singura coarda nu se recomanda.

Coarda de doi ramine cea mai buna solutie pentru traseele de mare dificultate, ca si in traseele de stinca. Conditia este ca ambii parteneri sa fie capabili sa mearga in cap de coarda. In cazul ghetarilor accidentati, idealul este folosirea a doua corzi de doi, deci patru alpinisti legati cite doi, toti fiind de valori egale. Aceasta solutie are pe linga avantajul vitezei corzii de doi, si avantajul posibilitatii de intrajutorare al corzii de trei.

Mai mult decit in stinca se cere ca partenerii legati sa fie arnindci "capi de coarda" intrucit posibilitatile de asigurare in gheata sint, mult mai slabe decit in stinca si deci securitatea aii1-bilor parteneri depinde de posibilitatile lor fizice si tehnice, cunostintele, experienta si tenacitatea fiecaruia.

Incaltamintea si imbracamintea necesare au fost descrise la capitolul I -- Tehnica de stinca. Aici facem unele precizari si completari.Subliniem ca la mare altitudine, peste 3000 m, vara corespunde unei ierni mai blinde din Carpati. Pe masura ce altitudinea creste, chiar si vara sint posibile schimbari neprevazute ale vremii, cu viscole, temperaturi sub -- 20ºC, zapezi mari si pericole de avalanse. In consecinta ne vom echipa cu bocanci grei, cu talpa rigida, pentru montarea coltarilor si care sa ofere o buna protectie impotriva frigului. Bocancii usori nu sint in nici un caz corespunzatori.

Fig. 152 Sectiune prin pufoaica. Diferite sisteme de decalare a cusaturilor. Matlasarea (b) este mai buna decit (a)
Jambierele se confectioneaza fie din material sintetic impermeabil si usor, fie din foaie de cort. Modelele difera dupa lungime: lungi pina la genunchi sau scurte cit sa acopere marginea superioara a bocancilor.

Exista jambiere inchise care trebuie trase pe picior inainte de incaltarea bocancilor precum si jambiere prevazute cu fermoar sau cirlige si sireturi, care se pot pune si peste bocancii incaltati. Orice model ar fi, ele nu pot impiedica 100% patrunderea zapezii, se rup si se agata usor, fermoarele se strica, iar cirligele se rup.

Jambierele ramin pina in prezent punctul slab al oricarui echipament. Recent au aparut bocanci prevazuti cu jambiere fixe, care elimina posibilitatea infiltrarii zapezii la limita dintre bocanc si jambiera.
Ciorapii trei sferturi de lina groasa sint obligatorii.
Lenjeriei de corp i se cuvine o atentie deosebita. In traseele lungi se va lua o garnitura de rezerva, bine ferita de umezeala intr-o punga de plastic.

Pantalonii. Cei mai practici sint pantalonii tip salopeta (vezi fig, 4), inalti incit sa fereasca regiunea lombara, cu bretele si legati sub genunchi. In afara de pulovar si hanorac din foaie de cort, se mai foloseste o imbracaminte de protectie, ultrausoara, din material impermeabil la apa si vint - suprapantaloni si suprahanorac. Dezavantaje: se rupe usor si favorizeaza producerea apei de condens. Rupturile se pot repara cu leucoplast.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.